Evropski predstavnik je optimističen glede izvedbe črnogorskega referenduma. Foto: EPA
Evropski predstavnik je optimističen glede izvedbe črnogorskega referenduma. Foto: EPA
Črnogorska zastava
O samostojnosti se bodo Črnogorci izrekali 21. maja. Foto: EPA

To je dejal odposlanec EU-ja za Črno goro Miroslav Lajčak, ki pojasnjuje, da bodo v primeru, da bo odcepitev Črne gore podprlo med 50 in manj kot 55 odstotkov volivcev, nastale spremembe znotraj SČG-ja. Dodal je, da bodo referendumu ne glede na izid sledili pogovori Beograda in Podgorice.

Na podlagi izkušenj, ki jih je do zdaj dobil pri vodenju misije, predvideva, da bodo črnogorske oblasti spoštovale dogovor in v primeru, da bo odcepitev podprlo manj kot 55 odstotkov volivcev, ne bodo razglasile samostojnosti. V pogovoru za srbski časopis Politika je Lajčak zavrnil, da bi lahko po referendumu izbruhnili nemiri, in pojasnil, da se bo po referendumu odražala le še volja Črnogorcev.

Bolje kaže bloku za neodvisnost
Sicer pa zadnje raziskave javnega mnenja med Črnogorci kažejo, da naj bi samostojnosti naklonjeni strani, na kateri sta črnogorski predsednik Filip Vujanović in premier Milo Djukanović, uspelo zbrati več kot 55 odstotkov glasov. V petek je črnogorska referendumska komisija sporočila, da se bo referenduma o državnem statusu republike prihodnjo nedeljo lahko udeležilo 484.718 volivcev.