Osnutek sporazuma o iranskem jedrskem programu naj bi bil pripravljen do konca marca. Foto: Reuters
Osnutek sporazuma o iranskem jedrskem programu naj bi bil pripravljen do konca marca. Foto: Reuters
John Kerry
Ameriški državni sekretar John Kerry se bo z Zarifom znova sestal 15. marca. Foto: Reuters
Grožnje republikanskih senatorjev

Bela hiša je senatorje obtožila vodenja strankarske politike in poskusa zaviranja občutljivih pogajanj.

Pismo republikanskih senatorjev bi se težko pojavilo ob bolj neprimernem času, vsaj tako meni Bela hiša, saj so vse prej kot lahka pogajanja z Iranom v končni in najobčutljivejši fazi.

Obama: To je svojevrstna ironija
Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je dejal, da se ob pismu zastavljajo vprašanja o njegovem pravem namenu. Šlo naj bi za vdor strankarskih kalkulacij v zunanjo politiko Združenih držav. Njihov namen naj bi bilo spodkopavanje predsednika Baracka Obame.

Sam Obama je ob robu srečanja s predsednikom evropskega sveta Donaldom Tuskom poudaril, da je svojevrstna ironija, ko ameriški senatorji Iran svarijo pred dogovorom z Združenimi državami, in da gre za nenavadno koalicijo med iranskimi in ameriškimi jastrebi.

Ameriška zunanja politika je sicer v rokah predsednika, kongres kot najvišje zakonodajno telo se načelno ne vpleta v pogajalski proces. Tokrat očitno ni tako, številni republikanci so tako kot izraelski premier Benjamin Netanjahu prepričani, da si Obama tako zelo želi dogovor z Iranom, da je zanj pripravljen preveč popustiti.

Obama zadnje tedne redko zamudi priložnosti za poudarek, da si dogovor z Iranom želi, vendar samo pod pogojem, da se ta odpove vojaškim jedrskim ambicijam, ki jih sicer Teheran že od vsega začetka zanika.

Iran pismo zavnil kot pravno neveljavno
Bela hiša opozarja, da pismo republikanskih senatorjev načenja ameriško kredibilnost tudi do zaveznikov, kajti z Iranom se pogaja vseh pet članic Varnostnega sveta in Nemčija.

Neimenovani zahodni diplomat je dejal, da je pismo precedens, kakršnega še ni bilo, sicer popolnoma ameriška notranja zadeva, bi pa lahko po njegovi oceni postal pogajalski problem.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je pismo republikancev že zavrnil kor pravno neveljavno in propagandni trik.

Grožnje republikanskih senatorjev