Riceova je poudarila pomen skupne akcije Pakistana, Afganistana in ZDA v boju proti Al Kaidi in talibanom. Foto: EPA
Riceova je poudarila pomen skupne akcije Pakistana, Afganistana in ZDA v boju proti Al Kaidi in talibanom. Foto: EPA
Condoleezza Rice
Riceova se je v Pakistanu in Afganistanu ustavila na poti na srečanje skupine G8 v Moskvi. Foto: EPA

Karzaj izgublja podporo v državi, ker mu ne uspe zatreti talibanskega nasilja, ministrica pa je dejala, da je Afganistan lahko vesel, da ima na čelu tako sposobnega voditelja. Poudarila je tudi, da sta skupni nalogi ZDA, Afganistana in Pakistana nadaljnji boj proti terorizmu in skupno uničenje neposredne grožnje talibanov ter da morajo vse tri države bolj sodelovati med seboj.

Obisk Riceove je tudi odziv na kritike, ki so jih republikanci v ZDA deležni v zadnjem času, češ da so zanemarili vojaške grožnje v Afganistanu in da preveč pozornosti namenjajo Iraku. Nasilje v Afganistanu se je namreč v zadnjem mesecu povečalo in je bilo najhujše od poraza talibanskega režima leta 2001 dalje, umrlo je namreč več kot 1000 ljudi.

Talibanski upor se je začel ravno v času, ko se ZDA pripravljajo, da bodo konec julija predale upravo južnega Afganistana mirovnim silam Nata, kar bi lahko pomenilo poskus oslabitve sodelovanja med zavezniki. Američani imajo v Afganistanu skoraj 23.000 vojakov.

ZDA ostajajo v Afganistanu
Na tiskovni konferenci po srečanju s predsednikom Karzajem je Riceova zatrdila, da se ZDA ne bodo umaknile dokler ne bodo razmere v Afganistanu pod nadzorom. Karzaj pa je dejal, da so dosežki njegove vlade in mednarodne skupnosti kljub nekaterim težavam ogromni.

Med svojim obiskom v Kabulu je ameriška sekretarka obiskala še ameriško veleposlaništvo, kjer se je sešla z ameriškimi in Natovimi poveljniki, njen obisk pa so spremljale poostrene varnostne razmere.

V okviru azijske turneje je Riceova v torek že obiskala Pakistan in se v Islamabadu sešla s predsednikom Pervezom Mušarafom.