Priebke je bil za svoje zločine obsojen na dosmrtno kazen. Foto: EPA
Priebke je bil za svoje zločine obsojen na dosmrtno kazen. Foto: EPA
Napis Priebke morilec
V judovski četrti so se pojavili številni napisi proti Priebkeju. Foto: Reuters

Sodišče je 93-letnemu Priebkeju, ki je zaprt, odkar je bil leta 1995 obsojen zaradi zločinov, ki jih je storil med drugo svetovno vojno kot načelnik zloglasnega SS-a, dovolilo začasne izhode na delo. Odgovoren naj bi bil za masaker 335 moških in otrok v pokolu v Ardeatinski jami v Rimu.

Svojo kazen lahko Priebke prestaja doma, ker naj bi bil šibkega zdravja, sodišče pa je zdaj odločilo, da bo lahko zapuščal svoj dom, da bi lahko delal pri nekem odvetniku, kjer naj bi prevajal. Pri tem lahko odide tudi ven na kosilo.

Proti tej odločitvi se je v Rimu zbralo več sto ljudi. Pridružil se jim je tudi rimski župan Walter Veltroni, ki je sočustvoval z vsemi žrtvami nacističnega barbarstva, njihovimi družinami in judovsko skupnostjo. "Rim ne more pozabiti," je dejal.

Predsednik rimske judovske skupnosti Leone Paserman se je vprašal, zakaj vojaško sodišče, ki je vodilo postopek proti nemškemu zločincu, meni, da Priebke ni sposoben prestajati kazni v zaporu.

V judovski četrti večnega mesta pa so se po objavi odločitve sodišča pojavili številni napisi proti Priebkeju. Grafiti kot sta "Priebke morilec!" in "Svojih morilcev ne bomo pozabili!", so okrasili judovsko četrt.

M.R.