Izrael se ne zmeni za pritiske in kritike pri gradnji novih domov za judovske naseljence. Foto: EPA
Izrael se ne zmeni za pritiske in kritike pri gradnji novih domov za judovske naseljence. Foto: EPA
Judovska naselbina
Judovski naseljenci pri grdanji novih domov zaposlujejo tudi palestinske delavce. Foto: EPA

Izraelska aktivistična organizacija Peace Now (Mir zdaj), ki se bori proti gradnji naselbin, je v svojem rednem letnem poročilu zapisala, da je Izrael leta 2011 začel graditi 1.850 novih domov na okupiranem Zahodnem bregu, kar je 19 odstotkov več kot leta 2010. Ob tem je izraelsko ministrstvo za gradnjo lani izdalo dovoljenja za še 1.577 stanovanj, ki jih še niso začeli graditi.

Poročilo navaja, da dela še potekajo na 3.500 hišah in v 142 naselbinah. Večina novih domov je namenjena za pravoverne jude, ki se pri naseljevanju na okupiranem ozemlju sklicujejo na svetopisemske vezi s tem območjem.

Izraelske oblasti so lani začele tudi postopke za legalizacijo 11 nezakonitih naselbin s skupno 680 stanovanjskimi enotami, ki so jih judovski naseljenci postavili v bližini dovoljenih naselbin.

Regev: Naseljenci nas imajo za najhujšo vlado
Vlada premierja Benjamina Netanjahuja se je že večkrat znašla pod pritiski, tudi od ZDA, zaradi sporne gradnje judovskih naselbin na Zahodnem bregu. Prav z ustavitvijo gradnje teh naselbin Palestinci pogojujejo vnovično sodelovanje pri mirovnih pogajanjih z Izraelom, ki so zastala jeseni leta 2010, ko Izrael ni hotel podaljšati moratorija za gradnjo judovskih naselij.

"Leta 2011 je Netanjahu podrl rekord svoje vlade glede gradnje naselbin in leto spremenil v zelo rodovitno za naseljence ter zelo žalostno za državljane Izraela," je dejal direktor Peace Now Jariv Oppenhemier in dodal, da bodo s tako hitrostjo gradnje naselbin izgubili možnost za rešitev, ki predvideva obstoj dveh držav - izraelske in palestinske - druge ob drugi.

Tiskovni predstavnik izraelske vlade Mark Regev je v odzivu na poročilo dejal, da je trenutna izraelska vlada tarča kritik političnih voditeljev judovskih naseljencev, ker naj bi bila najhujša vlada do zdaj glede gradnje naselbin, vendar sam meni, da so pokazali veliko zadržanosti.