Mitt Romney kljub številnim pomanjkljivostim, zaradi katerih dolgo ni mogel prepričati niti republikancev, presenetljivo tesno sledi favoriziranemu Baracku Obami. Foto: EPA
Mitt Romney kljub številnim pomanjkljivostim, zaradi katerih dolgo ni mogel prepričati niti republikancev, presenetljivo tesno sledi favoriziranemu Baracku Obami. Foto: EPA
Republikanska konvencija v Tampa Bayju
Prvi dan republikanske konvencije bi moral potekati pod geslom "Zmoremo bolje", kar se navezuje na zmagovito Obamovo geslo izpred štirih let "Zmoremo". No, orkan Isaac je prisilil GOP k enodnevni preložitvi dogajanja. Foto: EPA
Ohio
Odločilne države predsedniškega boja 2012 so: Florida, Severna Karolina, Virginija, Ohio, Wisconsin, Iowa in Kolorado. Foto: EPA

Predsednik ZDA in demokratski kandidat na novembrskih predsedniških volitvah za "voditelja svobodnega sveta" je pred odhodom na zadnje družinske počitnice pred pravim začetkom volivne kampanje napadel republikanskega izzivalca, da se je ujel v skrajna stališča svoje stranke.

Pri tem je Obama odkrito povezal Romneyja s prizadevanji republikancev za ukinitev oz. vsaj močno omejitev splava, pri čemer se je navezal tudi na škandaloznega republikanskega kongresnika Todda Akina, ki je s svojimi izjavami o "legitimnem posilstvu" razbesnel ameriško javnost.

Romney še enkrat obsodil Akinove izjave
V nedeljskem intervjuju za Fox News je Romney obtožil demokratskega tekmeca, da želi voditi volivno kampanjo na odlagi "jeze in zavajanja, s katerim želi razdeliti Ameriko". Demokratsko stranko je 65-letni milijonar obtožil, da je "dosegla dno", ko ga skuša povezati z Akinovimi stališči, ki jih je on obsodil in ga tudi pozval, da se umakne iz volivnega boja za senat v Misuriju. Nekdanji guverner Massachusettsa je priznal, da Akinov škandal in njegove izjave "škodijo stranki in načenjajo ugled žensk".

Tesen in negotov izid volitev
Vprašanje splava velja za najbolj ideološko temo v ZDA, pri kateri bi znali demokrati in Obama dobiti nekaj ključnih odstotkov v odločilnih državah, kot so Florida, Ohio in Iowa.

Potem ko bo v naslednjih dneh Rommey v Tampa Bayju uradno izbran za republikanskega izzivalca Obame, se napoveduje napeta in tesna predsedniška bitka. Na državni ravni sedanji predsednik uživa le od enega do največ treh odstotkov prednosti, pri čemer je izid v ključnih sedem državah negotov, s čimer se odpirajo vrata za Romneyja, da lahko celo preseneti favorita.

"Boljša prihodnost" le zabava pred bojem
Na konvenciji z naslovom "Boljša prihodnost" se bo v Tampa Bayu zbralo 2.286 delegatov, ki so jih kandidati osvajali med strankarskimi volitvami in zborovanji, 2.125 namestnikov delegatov, več sto politikov in strankarskih veljakov, med katerimi ne bo nekdanjih še živečih republikanskih predsednikov Georgea Busha starejšega in mlajšega ter 15.000 novinarjev. Govornikov na konvenciji, ki bo stala okrog 123 milijonov dolarjev, bo po prvotnem programu sicer več kot 40.

Konvencije so zadnja desetletja zgolj formalnost, Romney ima zagotovljeno podporo več kot dva tisočih delegatov, edini preostali kandidat Ron Paul pa ima le okoli 200 glasov. Republikansko vsedržavno zborovanje bo tako predvsem priložnost za napade na Obamo, demokrate in šov ter zabavo.

Republikanci za spremembo proti orožju
Prišli bodo tudi protestniki, za katere bo vsak dan skrbelo najmanj 4000 policistov, zveznih agentov in agentov tajne službe. Ti bodo morali paziti tudi na "navadne državljane", saj republikanski guverner Floride Rick Scott ni odobril odločitve demokratskega župana Tampe Boba Buckhorna, da med konvencijo v mestu prepove nošenje orožja. To bo prepovedano le v dvorani Tampa Bay Times Forum, kjer bo potekala konvencija.