Romney si je z uspešno soboto precej oddahnil. Foto: Reuters
Romney si je z uspešno soboto precej oddahnil. Foto: Reuters
Ron Paul je bil v Mainu sicer drugi, a za skupno zmago možnosti praktično nima. Foto: Reuters
Republikanski volivci se bodo najverjetneje pragmatično nagnili k Romneyju, ki ima največ možnosti, da novembra premaga Obamo. Foto: Reuters

Romney je tesno, z 39 odstotki glasov ugnal drugouvrščenega, teksaškega kongresnika Rona Paula, ki je osvojil 36 odstotkov glasov.

Čeprav so bila strankarska zborovanja v državi Maine glede delegatov za nacionalno konvencijo stranke nezavezujoča, pa naj bi Romney dobil 11 delegatskih glasov, Paul pa deset. Nekdanji zvezni senator iz Pensilvanije Rick Santorum in nekdanji predsednik predstavniškega doma zveznega kongresa Newt Gingrich sta zaostala in nista osvojila nobenega delegatskega glasu.

Romney ima zdaj skupaj 123 delegatov, Santorum 72, Gingrich 32 in Paul 19. Številke so bolj ali manj namišljene, ker dozdajšnje strankarske volitve in strankarska zborovanja niso določila vseh delegatov, ki bi morali pozneje na konvenciji glasovati glede na voljo volivcev. Konvencija bo konec avgusta v Tampi na Floridi, kjer bo zmagovalec potreboval 1.144 delegatskih glasov.

Obliž na rane
Zmaga v državi Maine je obliž na rane vodilnega Romneyja, ki je v torek doživel tri poraze proti Santorumu v državah Minnesota, Kolorado in Missouri. Romney je sicer tokrat v Mainu dobil manj glasov kot leta 2008, ko se je prav tako potegoval za predsedniško nominacijo republikanske stranke. Od 258.000 registriranih volivcev republikanske stranke v državi Maine se jih je strankarskih zborovanj udeležilo le okoli 5.600.

Zborovanja so se začela že prejšnjo soboto in trajala ves teden, kljub temu pa republikancem ni uspelo dokončati dela. Velja le 84 odstotkov glasov, ker so ponekod zaradi slabega vremena zborovanja prestavili. Vodja republikancev države Maine Charlie Webster je dejal, da zamudnikov ne bodo upoštevali. Romney se je volivcem države zahvalil za zaupanje, Paul pa je izrazil obžalovanje, da ne bodo prešteli vseh glasov, in je izid označil za izenačen.

Tekmeca ugnal tudi v Washingtonu
Romney je bil v soboto vesel tudi uspeha na slamnatih volitvah Konservativnega odbora za politično akcijo (CPAC) republikanske stranke v prestolnici Washington. Gre za vsakoletno zborovanje vodstva konservativnega jedra stranke, ki se je z 38 odstotki glasov odločilo za Romneyja, medtem ko je Santorom dobil 31 odstotkov. Ginfgrich je dobil 15, Paul pa 12 odstotkov podpore.

Romney je zmagal tudi leta 2008, vendar je bil takrat med konservativnim jedrom republikanske stranke najmanj priljubljen senator John McCain, ki pa je na koncu osvojil predsedniško nominacijo in izgubil splošne volitve proti Baracku Obami.

Romneyjeva zmaga v Washingtonu je majhno presenečenje za analitike, ki so pričakovali več podpore za bolj konservativnega Santoruma. Po drugi strani pa potrjuje pragmatičnost republikancev, ki jih najbolj zanima poraz Obame, ne glede na to, ali jim je njihov kandidat všeč ali ne.
Republikanska predsedniška kampanja bo zdaj bolj ali manj mirovala do 28. februarja, ko bodo strankarske volitve v Arizoni in Michiganu. Pred tem bo 22. februarja na televiziji CNN soočenje kandidatov iz Arizone.