Gruzijski notranji minister na ogledu polja, kamor je padla bomba. Foto: EPA
Gruzijski notranji minister na ogledu polja, kamor je padla bomba. Foto: EPA
Gruzijski vojaki med pregledom polja, kamor naj bi padla domnevno ruska bomba. Foto: Reuters
Gruzijci obtožujejo Ruse

Gruzijski notranji minister Vano Merabišvili je sporočil, da naj bi dve letali preleteli del gruzijskega ozemlja, eno od njiju pa naj bi približno 65 km od gruzijske prestolnice Tbilisi odvrglo 700 kilogramov težko bombo, ki pa ni eksplodirala. Merabišvili je domnevno rusko potezo označil za dejanje agresije.

Notranji minister je že obiskal vas Tsitelubani, blizu katere je padla bomba in povzročila pet metrov širok krater. "Dogodek se je zgodil okoli 19.30 po lokalnem času. Dve letali Su-24 sta preleteli območje. Naši radarji so pokazali, da sta prileteli iz Rusije, kamor sta se tudi vrnili. Ta dejstva kažejo na dejanje agresije, ki so jo storila letala iz druge države," je dejal Merabišvili. Na prizorišče so takoj prišli strokovnjaki za eksplozivna telesa. Gruzijske oblasti so na zagovor že poklicale ruskega veleposlanika Vječeslava Kovalenka.

Poveljnik ruskega letalstva polkovnik Aleksander Drobiševski je zanikal, da naj bi ruska letala poletela nad gruzijskim ozemljem in kršila ozemeljsko suverenost. Letala Su-24 je ruska vojska začela uporabljati v 70. letih 20. stoletja.

Dolga zgodovina napetosti
Odnosi med Gruzijo in Rusijo so v zadnjem času čedalje bolj napeti, pri čemer glavno vlogo igrajo odcepitvene težnje Južne Osetije in Abhazije. Obe gruzijski pokrajini si prizadevata, da bi se odcepili od Gruzije, pri čemer jo finančno in moralno podpira Rusija.

Že leta 2002 je takratni gruzijski predsednik Edvard Ševarnadze obtožil Rusijo, da je poslala svoja bojna letala nad gruzijska območja, kar je Rusija odločno zanikala. Lani so se odnosi med Moskvo in Tbilisijem še zaostrili po izgonu štirih ruskih oficirjev. Moskva se je odzvala z odpoklicem svojega veleposlanika in prekinitvijo zračnih, morskih in poštnih poti z Gruzijo, kasneje pa tudi deportirala več tisoč Gruzijcev, ki naj bi bili v Rusiji nezakonito. V začetku letošnjega leta je kazalo na otoplitev odnosov, zdaj pa kaže, da bo v odnosih med državama znova zavel hladnejši veter.

Gruzijci obtožujejo Ruse