Ruska deklica pred plakatom z voditeljema. Foto: EPA
Ruska deklica pred plakatom z voditeljema. Foto: EPA
Vladimir Putin in Boris Jelcin
Jelcinu se je pri vodenju države Putin pridružil leta 1999. Foto: EPA

Putinu, sodeč po zadnji javnomnenjski raziskavi, zaupa kar 73 odstotkov, Medvedjevu pa 59 odstotkov vprašanih. Strokovnjaki visoko priljubljenost dvojice pripisujejo namernemu ustvarjanju javne podpore ob prvi obletnici vojne v Gruziji.

73-odstotna podpora Putinu je najvišja po septembru lani. Po izbruhu gospodarske krize je njegova priljubljenost namreč padla na zgolj 66 odstotkov aprila letos. Predsednik Medvedjev medtem še nikoli ni užival tako visoke podpore, saj je bil rekord do zdaj 57 odstotkov.

Je pomagala vojna v Gruziji?
Analitiki menijo, da gre zasluga za visoko priljubljenost predvsem "propagandni kampanji", povezani z nedavno prvo obletnico petdnevne vojne med Rusijo in Gruzijo. Ljudje politični položaj v državi poleti doživljajo tudi mirneje, zaradi česar strokovnjaki predvidevajo, da se bo podpora premierju in predsedniku jeseni znova zmanjšala.

Nekoliko bolj kritični pa so Rusi do dela ruske vlade. Zadovoljstvo z njenim delom je namreč, sodeč po javnomnenjski raziskavi, ki so jo objavili ruski časniki, v primerjavi s preteklim mesecem naraslo zgolj za tri odstotne točke in je trenutno 48-odstotno. Najslabše, zgolj 39-odstotno, je bilo marca letos.

Putin v politiki natanko 10 let
Prav to nedeljo je minilo točno deset let, odkar je Putin stopil na sam vrh ruske politike. 9. avgusta 1999 je bil takrat 46-letni Putin, dotedanji vodja notranje tajne službe FSB, na presenečenje vseh imenovan na položaj premierja. Predvsem po zaslugi rekordnih cen surovin je uspel znova zagnati rusko gospodarstvo in Rusijo vrniti med svetovne supersile.

Leta 2000 je na položaju predsednika zamenjal Borisa Jelcina, državljanom pa je poleg gospodarskega okrevanja ter boja proti korupciji in terorizmu obljubil tudi "diktaturo zakona" in vrnitev močne države. Prav tega so si želeli milijoni Rusov, razočarani po desetletju plenilskega kapitalizma in brezvladja. Še danes Putin za večino Rusov uteleša vrednote reda, patriotizma, poštenja in odkritosti.