Putin - mož, ki z železno roko obračunava z oligarhi in rešuje ruske delavce? Foto: EPA
Putin - mož, ki z železno roko obračunava z oligarhi in rešuje ruske delavce? Foto: EPA

Kaj dobrega ste naredili za Ruse ta teden? Zakaj molčite? Ali sploh kaj delate? Za kaj vas plačujemo?

Vprašanje Vladimirja Putina kabinetu
Vladimir Putin in Oleg Deripaska
Putin Deripasku ni dal izbire - pred javnostjo je podpisal pogodbo. Foto: EPA

"Kaj dobrega ste naredili za Ruse ta teden?" je sestanek vladnega kabineta začel Putin takoj ko se je usedel. Zaprepadeni ministri so ostali brez besed. To je Putina le še bolj razjezilo. "Zakaj molčite? Ali sploh kaj delate? Za kaj vas plačujemo?"

Po krajši tišini je nadaljeval sestanek in se posvetil predvidenim temam.

Putin: Delavci so kot talci
Oster napad na lasten kabinet se je zgodil teden dni zatem, ko je Putin milijarderja Olega Deripaska - zaradi finančne krize se je nekdaj najbogatejši Rus znašlo globoko v dolgovih -, in oblasti mesta Pikaljevo prisilil v podpis pogodbe, ki jo je zahteval. Nekdanji ruski predsednik je ostro napadel oligarha Deripaska in eno njegovih tovarn. Tovarno cementa Bazelcement v Pikaljevu je po obisku označil za "deponijo gnoja" ter poudaril, da so delavci v tej tovarni kot talci, saj že dolgo niso dobili plač. Regionalno vlado je obtožil, da ni naredila vsega, kar je v njeni moči, da bi rešila položaj.

Spodaj si lahko ogledate videposnetek, na katerem je Putin "spomnil" Deripasko, da še ni podpisal dokumenta.

Po ogledu tovarne se je Putin s hladnim izrazom na obrazu sešel z Deripaskom in mu naložil, da delavcem plača zaostale plače ter podpiše pogodbo, ki zagotavlja oživljanje proizvodnje.

"Neizplačane plače - katerih vrednost je 41,24 milijona rubljev (okoli milijon evrov) - morajo biti izplačane. Rok je - danes!" je bil odločen premier.

"Pridite in podpišite"
Na sestanek je Putin prinesel tudi omenjeno pogodbo. "Je Oleg Vladimirovič podpisal?" je vprašal. "Ne vidim vašega podpisa. Pridite in podpišite," je Putin pozval bogataša. S sklonjeno glavo je pred objektivi kamer in fotoaparatov Deripasko pohitel podpisat dokument, nato pa se je brez besed vrnil na svoj sedež. Putin mu je le pokimal.

Putin je postavil precedens - še nikoli ni kakšen politik, še posebej na tako visokem položaju, javno grajal enega najuspešnejših poslovnežev v državi, ker je zanemarjal družbene odgovornosti.

Kaj to pomeni?
O Putinovem dejanju zdaj razpravljajo strokovnjaki? Kaj naj to pomeni? Kakšne signale pošilja vlada velikim podjetjem - da ne smejo dati prednosti gospodarskim interesom pred socialnimi vprašanji? Bodo delavci podjetij v težavah po Rusiji opogumljeni, da svoje nezadovoljstvo izrazijo na ulicah? Bo Putin osebno reševal težave vseh delavcev v Rusiji?

Putin je znan po svojem temperamentu in ostrih besedah, ki se jih ne boji izreči v javnosti. Še nikoli pa ni javno ponižal kakšnega ruskega oligarha. Pred gospodarsko krizo, ki Rusije nikakor ni obšla, mu to niti ni bilo treba. Časi so se spremenili. Čeprav javnomnenjske ankete kažejo, da ruski delavci za težke razmere ne krivijo Putina in njegovega varovanca ter naslednika v Kremlju, predsednika Dmitrija Medvedjeva, se to s poslabšanjem gospodarskih razmer lahko kaj hitro spremeni.

Tina Vovk

Kaj dobrega ste naredili za Ruse ta teden? Zakaj molčite? Ali sploh kaj delate? Za kaj vas plačujemo?

Vprašanje Vladimirja Putina kabinetu