Največ vprašanj je Putin dobil od ljudi, ki jih je prizadela gospodarska kriza in so premierja spraševali za nasvete, kako naj preživijo. Foto: EPA
Največ vprašanj je Putin dobil od ljudi, ki jih je prizadela gospodarska kriza in so premierja spraševali za nasvete, kako naj preživijo. Foto: EPA
Vladimir Putin
Ruski premier je prepričan, da se bo država prebila skozi težko obdobje krize z minimalnimi izgubami. Foto: EPA

Čeprav je Putin zadovoljen s položajem premierja, je po televizijskem programu "Pogovor z Vladimirjem Putinom" med katerim premier odgovarja na vprašanja Rusov, na vprašanje novinarjev, ali razmišlja o vrnitvi na predsedniški položaj prihodnje leto, povedal: "Naslednje volitve bodo leta 2012 ... takrat bomo videli." S tem je tudi neposredno odgovoril na ugibanja, da naj bi prihodnje leto potekale predčasne predsedniške volitve.

Ugibanja o vrnitvi Putina v Kremelj je sprožil Medvedjev, ko je predlagal podaljšanje predsedniškega mandata na šest let, parlament pa je predlog po hitrem postopku potrdil.

Putin je zadovoljen s "tandemskim" vladanjem, pri katerem tesno sodeluje z Medvedjevom, čeprav ima po mnenju političnih opazovalcev Putin zadnjo besedo.

Pogovor v znamenju gospodarske krize
Med tri ure in osem minut dolgim programom je Putin odgovarjal predvsem na vprašanja povezana z gospodarsko krizo, ki je načela tudi sicer še vedno visoko priljubljenost premierja. Tokratni "Pogovor z Vladimirjem Putinom" je za razliko od prejšnjih minil v veliko bolj resnem tonu, premier pa je na trenutke deloval utrujeno in napeto. Po televizijskem programu ga je celo doletelo vprašanje enega od novinarjev, ali misli odstopiti - vprašanje, ki bi bilo še pred letom dni nepredstavljivo. "Ni potrebe po tem. Reševanje pred težavami ni bil nikoli moj slog," je odgovoril Putin.

Spravljivo do Obame
Premier tokrat ni uporabljal trdih besed proti Zahodu kot v preteklih letih, administraciji novoizvoljenega ameriškega predsednika Baracka Obame pa je ponudil oljčno vejico. Kot pozitivne je ocenil signale, da je Obama pripravljen prisluhniti ruskim zadržkom glede širitve Nata (na Gruzijo in Ukrajino) ter načrtovanega ameriškega protiraketnega ščita. "Govorijo, da je treba graditi odnose z Rusijo in pri tem upoštevati njene interese. Če ne gre le za besede, če se bodo preoblikovale v praktično politiko, potem bo seveda naš odziv primeren in naši ameriški partnerji bodo to nemudoma občutili," je povedal Putin.

Palica za Ukrajino
Bolj oster je bil do Ukrajine. Sosedo je opozoril, da bo rusija zaprla plinsko pipico, če Kijev ne bo poravnal - po njegovih besedah dveh milijard dolarjev visokih - dolgov do Moskve. Ukrajina je Rusijo ujezila predvsem s svojo prozahodno politiko, zaradi česar Moskva ni več pripravljena "subvencionirati" Kijeva, še posebej, ker je tudi Rusijo zajela finančna in gospodarska kriza.

T. V.