Se bo Medvedjev kmalu umaknil Putinu? Foto: EPA
Se bo Medvedjev kmalu umaknil Putinu? Foto: EPA

Spremembo ustave, ki predvideva podaljšanje mandata predsednika države, je predlagal ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, v svetu federacije pa je predlog dobil podporo 144 poslancev, medtem ko je bil eden proti.

Ruska duma je predlog zakona potrdila v petek, da bodo ustavne spremembe stopile v veljavo pa je potrebna potrditev še najmanj dveh tretjin regionalnih parlamentov, nato pa mora o njem ponovno glasovati svet federacije. Zadnjo besedo ima predsednik Medvedjev, saj z njegovim podpisom ta postane zakon.

Putin ne vidi sebe v zakonu
Zaradi hitrosti sprejemanja spremembe ustave, ki bo prva po letu 1993, so se pojavile domneve, da bodo kmalu sledile predčasne predsedniške volitve, s tem pa tudi možnost, da predsednik znova postane Vladimir Putin, ki se je moral položaju odpovedati maja letos, saj ustava prepoveduje dva zaporedna predsedniška mandata.

Sam Putin, ki je po slovesu od predsedniškega položaja postal predsednik vlade in tako ohranil svoj vpliv na rusko politiko, podaljšanje manadata podpira, vendar zanika, da bi imel v spremembi ustave oseben interes.

G. V.