Foto:
Foto:
Oleg Deripaska
Aluminijski baron Oleg Deripaska je bil lani najbogatejši Rus, a je kriza močno oklestila njegovo premoženje in vprašanje je, ali bo imel dovolj sredstev za poplačilo vseh dolgov. Foto: EPA
Pelorus je 14. največja luksuzna jahta na svetu in je vredna 300 milijonov dolarjev. Lasti si jo ruski milijarder Roman Abramovič. Foto: EPA

"Verjetno se nikjer na svetu gospdarstvo ni razvijalo tako hitro kot v naši državi. Ljudje so postali zelo bogati v zelo kratkem času. Zdaj je čas, da se vrnejo dolgovi, moralni dolgovi, saj je kriza preizkus zrelosti," je dejal ruski predsednik v televizijskem pogovoru.

V času divje privatizacije po razpadu Sovjetske zveze v začetku 90. let je majhna skupina poslovnežev, ki so se v pravem trenutku znašli na pravem kraju, postala izredno bogata s poceni odkupom nekoč državnih podjetij, predvsem na področju izkoriščanja naravnih virov. Bajni bogataši so dobili ime tajkuni in oligarhi.

Velik dolg ruskih bogatašev
Bogastvo ruskih tajkunov se je še povečalo v gospodarskem razcvetu v zadnjih letih, ko so cene nafte, plina in drugih surovin dosegale rekordne vrednosti. Toda lani poleti je prišla gospodarska kriza, z njo nagel padec cen surovin in krč na kreditnem trgu. Rusija je ena od držav, ki jo je kriza še posebej prizadela, s tem pa tudi njene bogataše.

Ruski zasebni sektor je tudi globoko zadolžen. Skupni zunanji dolg znaša 500 milijard dolarjev, pri čemer bi se moralo letos poplačati 130 milijard. Po mnenju poznavalcev bo poplačilo dolga usodno za mnoga podjetja, ki jih zato čaka stečaj.

Vlada je najprej obljubila pomoč, vredno 50 milijard dolarjev, a je bilo razdeljevanje pomoči ustavljeno po izplačilu 11 milijard. Medvedjev in premier Vladimir Putin sta poslovnežem položila na srce, da vsem vlada ne bo pomagala z denarnimi sredstvi.

Strah pred socialnimi nemiri
S krizo so v Rusiji prišli tudi protesti in med prebivalci je vse več nezadovoljstva nad vladnim reševanjem negotovih gospodarskih in socialnih razmer. Po besedah Medvedjeva se je število brezposlenih povzpelo na šest milijonov. Kremelj se zdaj boji, da bi lahko socialni nemiri destabilizirali državo in ogrozili obstoječi politični sistem.

Z ostro retoriko do tajkunov v teh težkih časih oblasti upajo na dodatno podporo prebivalstva, ki je vedno z nejevoljo gledalo na tajkune. Medvedjev zdaj poziva tajkune, da žrtvujejo nekaj svojega premoženja in s tem ohranijo delovna mesta za svoje zaposlene.

"Če človek postane pravi poslovnež, potem ceni svoje delavce in se bo tudi odrekel nekaterim svojim načrtom ter osebni potrošnji, da bi obdržal osebje, jih plačeval in ohranil posle, ki jih je vodil v preteklih letih," je prepričan Medvedjev.

Zdaj je treba samo počakati, kako se bodo na poziv Medvedjeva odzvali ruski tajkuni, ki so pogosto tarča kritik in obtožb o nedomoljubni drži s svojim razsipniškim obnašanjem, ki je med drugim vključevalo nakupe pregrešno dragih jaht in nakupe tujih nogometnih klubov.

G. V.