Abramovič, znan po razkošnem življenju, je po Forbesovi lestivic veljal za 15. najbogatejša Zemljana. Foto: EPA
Abramovič, znan po razkošnem življenju, je po Forbesovi lestivic veljal za 15. najbogatejša Zemljana. Foto: EPA

"Najhuje se zdaj godi tistim milijarderjem, ki so v paniki najemali posojila v bankah, da bi kupili propadajoča podjetja svojih tekmecev. Živeli so nad svojimi zmožnosti, zdaj pa jih to tepe po glavi," piše ruski časopis Izvestija.

V članku z naslovom "Milijarderjev ni več" so zapisali, da je premoženje Olega Deripaske, ki velja za najbogatejšega Rusa in kraljuje industriji aluminija, z zajetnih 28 milijard dolarjev padlo na "le" 7,2 milijarde.

Nič bolje se ne godi najbolj razvpitemu novodobnemu ruskemu bogatašu, lastniku angleškega nogometnega kluba Chelsea Romanu Abramoviču, ki se mora zdaj zadovoljiti s 3,3 milijarde dolarjev vrednim premoženjem, še pred pol leta pa je bilo njegovo stanje na računu kar 23,5 milijarde.

Za milijarderje so usodne zaostrene razmere na finančnih trgih, zlomi borz po svetu, padec cen surovin in težave pri odplačevanju dolgov.

Vlada pomaga, a spet prevzema nadzor
Zaradi velike stiske so se oligarhi obrnili na pomoč tudi h Kremlju, od katerega želijo, da bi jim preskrbel posojila za rešitev iz težav, hkrati pa bi vlada povečala svoj vpliv in nadzor v največjih podjetjih. Na pisarno premierja Vladimirja Putina in predsednika Dmitrija Medvedjeva se je obrnilo več kot sto podjetnikov. Putin sicer že zdaj pomaga Deripaski in Abramoviču - od oktobra jima je država omogočila 17 milijard dolarjev posojil, kar pa je še vedno le polovica vsote, za katero sta zaprosila.

A. P.