Mihail Hodorkovski je zaprt v zaporu v daljnji Sibiriji in od Moskve oddaljenemu 5.000 kilomterov. Foto: EPA
Mihail Hodorkovski je zaprt v zaporu v daljnji Sibiriji in od Moskve oddaljenemu 5.000 kilomterov. Foto: EPA
Roman Abramovič
Za zdaj še ni znano, zakaj si je Abramovič želel odstopiti z mesta guvernerja. Foto: EPA

Hodorkovski je bil leta 2005 pod režimom nekdanjega ruskega predsednika Vladimirja Putina obsojen na osem let zapora zaradi finančnih goljufij in utaje davkov, vendar sam trdi, da si je obsodbo prislužil zaradi sodelovanja z opozicijo in Putinovimi nasprotniki.

Da je Hodorkovski daleč od pomilostitve, kažejo tudi nove obtožbe proti njemu, ki bi mu v primeru obsodbe lahko prinesle dodatnih 15 let za rešetkami. Nekdanji najbogatejši Rus in njegov poslovni partner Platon Lebedev sta po novem obtožena še za nezakonito prisvojitev 350 milijonov ton nafte in pranja denarja v višini več kot 25 milijard dolarjev.

Brez vložitve novih obtožb bi lahko Hodorkovskega pomilostili oktobra letos, ko se mu izteče polovica zaporne kazni, če se upošteva še čas, ki ga je preživel v priporu, ko je čakal na sojenje.

Naftni velikan Jukos je bil včasih največje zasebno naftno podjetje v Rusiji, po obsodbi njegovega direktorja pa so razglasili stečaj, medtem ko je večinski delež na prirejenih dražbah kupilo podjetje Rosneft.

Abramovič zapušča Čukotko
Eden izmed današnjih najbogatejših Rusov Roman Abramovič je odstopil s položaja guvernerja odročne ruske pokrajine Čukotka, ki jo je vodil osem let in postal izredno priljubljen zaradi velikih vlaganj v tamkajšnji obubožani socialni sistem, kamor je poleg denarja od davkov vložil tudi del svojih sredstev

Abramovič, ki je mnogim bolj znan kot lastnik londonskega nogometnega kluba Chelsea, si je kot guverner želel odstopiti že pred dvema letoma, a Putin takrat ni hotel uslišati njegovih želja, medtem ko Medvedjev tokrat ni imel nobenih zadržkov in je njegov odstop sprejel.

41-letni tajkun je z bogatsvom v vrednosti več kot 23 milijard dolarjev drugi najbogatejši človek v Rusiji in 15. na svetu. Svoje bogastvo si je pridobil z vlaganji v ruski energetski sektor v časih divje privatizacije po razpadu Sovjetske zveze. Za razliko od Hodorkovskega se Abramovič ni spuščal v politiko in ni nasprotoval Putinu.

G. V.