Mihaila Hodorkovskega so aretirali jeseni leta 2003, sodni proces proti njemu pa se je končal maja leta 2005. Foto: EPA
Mihaila Hodorkovskega so aretirali jeseni leta 2003, sodni proces proti njemu pa se je končal maja leta 2005. Foto: EPA
Mihail Hodorkovski in Platon Lebedev na sodišču
Hodorkovski in Lebedev sta bila skupaj obsojena na devet let zapora. Foto: EPA

Nekoč najbogatejši Rus je obsojen na devetletno zaporno kazen zaradi finančnih goljufij in utaje davkov, letos oktobra pa bi lahko prosil za predčasno izpustitev, saj se mu bo iztekla polovica kazni. Prav zato je ruski generalni tožilec verjetno pohitel s svežo obtožbo za pranje denarja, kar lahko nanese novih deset let zapora.

Denar od nafte v svoj žep
Ustanovitelj naftnega velikana Jukos, ki so ga oblasti že razbile in prodale po delih, je zdaj v sibirskem zaporu ob meji s Kitajsko. Na devet let zapora je bil obsojen tudi njegov poslovni kolega Platon Lebedev, ki ga prav tako čakajo nove obtožbe zaradi pranja denarja. Med letoma 1998 in 2004 naj bi Jukos prikrajšali za dobiček, ko so surovo nafto po nizkih cenah prodajali sestrskim podjetjem, ta pa so jo nato po višji ceni prodajala na mednarodnem trgu in razliko spravila v svoj žep. Pranje denarja naj bi potekalo tudi prek fundacije Odprta Rusija, ki jo je ustanovil Hodorkovski.

Trn v peti Kremlja
Po mnenju mnogih na Zahodu so Hodorkovskega zaprli, ker je s financiranjem opozicije postal nevaren politični nasprotnik za ruskega predsednika Vladimirja Putina. Hodorkovski obtožuje Kremelj, da je bilo sojenje politično motivirano, nove obtožbe pa je označil za sramotno farso, ki nima zveze s pravico.

Rusijo čez leto dni čakajo predsedniške volitve. In čeprav Hodorkovski, ki je v 90. letih prejšnjega stoletja na hitro obogatel v času divje privatizacije, ni posebej priljubljen med volivci in ne bi igral večje politične vloge v predsedniški tekmi, je s svojo javno aktivnostjo še vedno trn v peti ruskih političnih veljakov.

Kremelj zanika kakršno koli vpletenost v primer Hodorkovskega, za katerega meni, da igra političnega disidenta, ki hoče prikriti svojo kriminalno preteklost, s katero si je prigrabil milijarde dolarjev. Pred aretacijo oktobra leta 2003 naj bi bilo po oceni revije Forbes njegovo premoženje vredno 15 milijard dolarjev.