Hodorkovski naj bi v zaporu napisal doktorsko disertacijo. Foto: EPA
Hodorkovski naj bi v zaporu napisal doktorsko disertacijo. Foto: EPA
Hodorkovskega čaka osem dolgih let v pusti Sibiriji. Foto: RTV SLO

Hodorkovskega v zaporu v Krasnokamensku, 5.500 kilometrov stran od Moskve, čakajo težki pogoji, saj morajo tamkajšnji zaporniki prisilno delati v rudniku urana v okolju, polnem strupenih plinov in radioaktivnega prahu.

Ruske oblasti obtožbe o nemogočih razmerah, ki spominjajo na Stalinove gulage, zavračajo, priznavajo pa, da eden najbogatejših Rusov v Sibirijo ne odhaja na počitnice. Po njihovih besedah mora multimilijonar vsak dan dve uri čistiti tla, odnašati odpadke in podobno, o kakšnem delu v rudniku pa po njihovem mnenju ne more biti govora. Za delo bo po navedbah Kremlja dobil 700 rubljev (približno 5.000 tolarjev) mesečne plače.

Hodorkovski, ki je študiral kemijske in ekonomske vede, je napovedal, da bo čas v zaporu izkoristil za pisanje doktorske disertacije, svoje znanje pa želi uporabiti tudi za izobraževanje sojetnikov.

Politično motivirana obsodba?
Naftni magnat, nekdanji lastnik Jukosa, Hodorkovski je bil obsojen na osem let zapora zaradi utaje davkov in poneverb. Naftno podjetje Jukos je po začetku procesa država razprodala, zmagovalec ruske tranzicije pa je odšel v zapor. Poznavalci obsodbo povezujejo s kritikami Kremlja, ki jih je izrekel Hodorkovski, dokončno obsodbo pa naj bi si magnat podpisal z ambicijami, da bo vstopil v rusko politiko kot nasprotnik predsednika Vladimirja Putina.