Večino govora je Putin namenil naštevanju, kot je dejal, uspešnih vladnih potez pri izničenju negativnih posledic krize. Foto: Reuters
Večino govora je Putin namenil naštevanju, kot je dejal, uspešnih vladnih potez pri izničenju negativnih posledic krize. Foto: Reuters
Vladimir Putin in Dmitrij Medvedjev
Putin je govor v dumi uporabil za dokazovanje, da je on šef v državi. Z njim se strinjajo številni Rusi, ki menijo, da ima glavno besedo v državi premier in ne predsednik Medvedjev, ki si ga je Putin izbral za naslednjika v Kremlju. Foto: EPA
Putin je med svojim predsedovanjem, med veliko gospodarsko rastjo, užival veliko podporo med državljani. S krizo, ko so številni izgubili delo, je njegova priljubljenost začela padati. Foto: EPA
Putin: Čaka nas težko leto 2009

Ruski premier je ob predstavitvi letnega poročila za 2008, prvega v tej vlogi, v spodnjem domu dume zagovarjal svoje reševanje krize in zatrdil, da bo Rusija "zagotovo zadržala svoje mesto enega največjih svetovnih gospodarstev". Rusija se krizi in njenim posledicam ne bi mogla izogniti, saj je kriza prizadela vse. Kriza je še poslabšala največje težave ruskega gospodarstva - odvisnost od okolja na tujih trgih, slabo diverzifikacijo in pomanjkanje "dolgoročnega" denarja, je dejal in dodal, da se je država kljub vsem težavam uspela izogniti najbolj črnemu scenariju. Na nekaterih področjih so negativne posledice krize za Rusijo slabše, na drugih pa blažje kot v svetu.

Rusija polzi v recesijo
Rusko gospodarstvo po desetletju hitre rasti polzi v recesijo. Nižje cene nafte, plina in kovin ter veliki dolgovi podjetij so močno prizadeli gospodarstvo. Od lanskega novembra je delo izgubilo več kot milijon ljudi, rubelj pa je izgubil okoli tretjino vrednosti proti dolarju, kar je sprožilo strah, da je težko pridobljena politična stabilnost v državi omajana.

Vlada želi ohraniti zaupanje domačih in tujih vlagateljev v ruski finančni sistem ter zagotoviti makroekonomsko stabilnost. Vlada bo, je zatrdil Putin, storila vse, da proračunski primanjkljaj do leta 2011 zniža na tri odstotke, to pa namerava doseči z "odgovornejšo" proračunsko porabo. Predvidel je, da bo inflacija, ki je trenutno 14-odstotna, kmalu začela padati, a zavrnil pozive, naj državljanom zviša davek na dohodek. Podjetja je pozval, naj se sama rešijo dolga, ki so si ga nakopala.

Gradnja nafto- in plinovodov se nadaljuje
Putin je napovedal tudi vladno podporo strateško pomembnim sektorjem in pri tem posebej izpostavil letalskega. Že do zdaj si je prizadevala, da bi ruski letalski prevozniki kupovali ruska letala, a brez večjega uspeha. Kljub nasprotnim interesom v svetu bo Rusija nadaljevala gradnjo načrtovanih naftovodov in plinovodov, ker so ti projekti, tako meni Putin, ekonomsko vzdržni, skladni z ekološkimi standardi in bodo pripomogli k globalni energetski stabilnosti.

Putin je nastop v dumi uporabil za dokazovanje, da obvlada položaj in da vlada sprejema ukrepe, ki bodo zaščitili ranljive državljane. "Govor je bil namenjen ljudstvu, Putinov poskus pokazati, da ima vlada nadzor nad krizo. Sporočilo govora je bilo, da je pred nami težko leto, a da ne bo katastrofalno," je 65-minutni nastop premiera ocenil Chris Weafer, glavni strateg banke UralSib s sedežem v Moskvi.

Edina prava kritika, ki je je bil v dumi deležen Putin, je prišla s strani Genadija Zjuganova, vodje komunistov, ki je menil, da vladni proračun ne vsebuje nič novega. "Revni bodo postali še revnejši", je dejal.

Medvedjev kritiziral vlado
V govoru se Putin ni dotaknil zunanje politike, ki je po ruski ustavi v domeni predsednika, niti nedavnega vrha G-20 v Londonu, kjer je bila glavna tema ravno svetovna gospodarska kriza in se ga je udeležil ruski predsednik Dmitrij Medvedjev. Ta je kritiziral vlado zaradi njenega prepočasnega odziva na krizo, a kritike ni neposredno uperil proti možu, ki ga je nasledil v Kremlju - Putinu.

T. V.

Putin: Čaka nas težko leto 2009