Na vajah sodelujejo tudi lovci su-27. Foto: EPA
Na vajah sodelujejo tudi lovci su-27. Foto: EPA

Vaje v treh ruskih vojaških okrožjih bodo potekale od ponedeljka do petka, njihov namen pa je izboljšati koordinacijo v vojski. Gre sicer za prve ruske vojaške vaje takega obsega.

Tiskovni predstavnik ruskega vojaškega letalstva Igor Klimov je povedal, da na vajah sodelujejo različna vojaška letala in helikopterji. Med drugim lovca su-27 in mig-31, novi ruski večnamenski bombnik su-34 ter helikopterji mi-8, mi-24 in mi-28N. Izvajali bodo vaje uničenja ciljev v zraku in na tleh ter urjenje polnjenja letal z gorivom med poletom.

Na vadbišču v Ašuluku ob Kaspijskem morju bodo izvedli resnične in elektronske preizkuse protiraketnih izstrelkov, s tem pa preverili koordinacijo med letalstvom in sistemom protiraketne obrambe.

FSB: Ukrajinski vojaki prosijo za azil
Ruska vojska ob napovedi vaj ni omenila Ukrajine, kjer na vzhodu države potekajo spopadi med proruskimi uporniki in ukrajinskimi silami. Moskva še naprej zanika, da bi upornike zalagala z orožjem.

Vojaške vaje bodo nedvomno povzročile nove skrbi med zahodnimi velesilami, ki Rusijo obtožujejo kopičenja vojske ob meji z Ukrajino. Rusija je marca priključila Krimski polotok na jugu Ukrajine, medtem ko so uporniki v vzhodnih ukrajinskih regijah Doneck in Lugansk razglasili neodvisnost.

Ruska varnostno-obveščevalna služba FSB je sporočila, da je v rusko pokrajino Rostov, ki leži tik ob meji z Ukrajino, prebežalo in zaprosilo za azil več kot 400 ukrajinskih vojakov.

Ukrajinska vojska je okrepila operacijo proti upornikom, potem ko naj bi uporniki prejšnji mesec domnevno sestrelili malezijsko potniško letalo.