Varovanje okoli moskovskega zapora, v katerem kazen prestaja eden izmed obsojenih vohunov, je poostreno. Foto: Reuters
Varovanje okoli moskovskega zapora, v katerem kazen prestaja eden izmed obsojenih vohunov, je poostreno. Foto: Reuters

Nedavne aretacije ruskih vohunov v ZDA so presenetile Rusijo in bi lahko ogrozile otoplitev odnosov med nasprotnicama v hladni vojni, kot kaže, pa se državi dogovarjata o izmenjavi vohunov.

Igor Sutjagin, ruski jedrski strokovnjak, ki je zaprt zaradi predajanja podatkov Zahodu, naj bi članom svoje družine povedal, da so mu ruski uslužbenci zatrdili, da ga bodo predali kot del dogovora o zamenjavi vohunov. Ruske novinarske agencije poročajo, da so Sutjagina, ki so ga aretirali leta 2004 in obsodili na 15 let zapora, prepeljali na Dunaj, od tam pa naj bi potoval v London, njegova družina pa je sporočila, da o tem nič ne vedo. "Nismo govorili z njim ali s komer koli, ki bi ga videl. To so le ugibanja," je povedal njegov brat Dmitrij.

Nobenih uradnih potrditev (ali zanikanj)
Avstrijsko zunanje ministrstvo ni niti potrdilo niti zanikalo poročanja medijev, da je Sutjagin prispel na Dunaj. Poročanja o izmenjavi vohunov tako ruske kot ameriške oblasti niso komentirale.

Deset v ZDA aretiranih osumljencev in enajsti osumljenec, ki je na begu, so obtoženi delovanja kot tajni agenti, devet osumljencev pa še pranja denarja. Odvetnik enega izmed obtožencev, ki je govoril tako z ameriškimi tožilci kot ruskimi uradniki, je spregovoril o hitri rešitvi primera in omenil, da bi zamenjavo lahko opravili že danes. Drugi odvetnik je omenil možnost, da bi osumljenci priznali krivdo, kar bi omogočilo njihovo pospešeno deportacijo.

Vohun za vohuna
V drugo smer kot ruski vohuni naj bi poleg Sutjagina potovalo še približno deset vohunov, med njimi Sergej Skripal, nekdanji član Ruske vojaške obveščevalne službe (GRU), ki je bil leta 2006 obtožen vohunjenja za Veliko Britanijo.

Menjava vohunov med hladno vojno je potekala v veliko bolj neprijaznem ozračju. V enega najbolj znanih primerov menjave vohunov sta bila vpletena polkovnik KGB-ja Rudolf Abel, ki so ga v ZDA aretirali v 50. letih prejšnjega stoletja, izpustili pa leta 1962 v zameno za Garyja Powersa, pilota ameriškega vohunskega letala U-2, ki so ga sestrelili nad Sovjetsko zvezo leta 1960. Zamenjava je potekala na mostu Glienicke med Vzhodno in Zahodno Nemčijo.