Obramba je trdila, je But želel prodati samo dve tovorni letali. Foto: EPA
Obramba je trdila, je But želel prodati samo dve tovorni letali. Foto: EPA

Nekdanji sovjetski častnik, ki se ga je prijel vzdevek "trgovec s smrtjo", ker je s pošiljanjem orožja pomagal podaljševati državljanske vojne v Afriki in drugje po svetu, je bil prijet v letalo 2008 v tajski prestolnici Bangkok s pomočjo dveh agentov ameriške agencije za boj proti mamilom (DEA). Agenta sta se predstavljala kot kupca orožja za kolumbijsko levičarsko teroristično organizacijo FARC.

Kazen mu bodo izrekli 8. februarja prihodnje leto.

Leta 2010 ga je Tajska kljub ostremu nasprotovanju Rusije izročila Američanom. But je namreč tesno povezan z ruskim vojaškim, političnim in obveščevalnim aparatom. Rusija je ves čas grozila, da bodo postopki proti Butu poslabšali odnose z ZDA.

But ima na vesti še več hujših dejanj, npr. zaroto za pobijanje Američanov, vendar pa so ga pri tem prijeli. Na prisluškovalnih posnetkih, ki jih je med sojenjem poslušala porota, je med drugim slišati Butove besede, češ da so ZDA skupni sovražnik, ko sta mu lažna gverilca razložila, da bodo orožje uporabili za napad na Američane.

Rusija si ga želi doma
44-letnega Buta so okrivili po dveh točkah obtožnice za zaroto za pobijanje Američanov: za zaroto za prodajo protiletalskih raket in za podporo teroristični organizaciji. Njegov odvetnik je po sojenju dejal, da boj še ni končan, saj ima But na voljo še nekaj pravnih možnosti.

Med procesom je Butova obramba trdila, da se je ruski trgovec zavedal, da gverilca nista prava, in da ju je skušal le prelisičiti, da mu plačata, medtem ko jima orožja ni nameraval dobaviti.

"Domnevni pritiski ameriških oblasti in slabe razmere v zaporu pod vprašaj postavljajo temelj, na katerem je bila zasnovana obtožnica, in s tem tudi poštenost samega sojenja. Naš cilj je, da mu zagotovimo vrnitev v domovino," je v sporočilu za javnost zapisalo rusko zunanje ministrstvo.

Rusija je sporočila, da si bo Buta prizadevala pripeljati nazaj v domovino, vendar pa tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Aleksander Lukaševič ni povedal, kako bodo to izvedli.