Kosovski Albanci so na poti k neodvisnosti. Foto: EPA
Kosovski Albanci so na poti k neodvisnosti. Foto: EPA
Kosovski Srbi
Na Kosovu živi še okoli 120.000 Srbov, skoraj toliko pa jih je pokrajino zapustilo v zadnjih devetih letih. Foto: EPA

Ruski pogajalec za Kosovo Aleksander Bozan Harčenko ni pojasnil, za kakšne ukrepe se bodo odločili v Moskvi, vendar je opozoril, da bo zahodno priznanje neodvisnosti vodilo do humanitarne katastrofe v pokrajini, saj bodo po njegovem mnenju srbski begunci preplavili sever Kosova in Srbijo.

"Neodvisnost Kosova bo vodila do delitve pokrajine in izolacije njenih srbskih območij," je prepričan Bozan Harčenko, ki je dejal, da bodo ukrepi povsem skladni z pozicijo, ki so jo do zdaj zavzemali do kosovskega vprašanja.

Ruski akcijski načrt predvideva tesno koordinacijo Beograda in Moskve, ki je vseskozi podpirala Srbijo in se zavzema za nadaljne pogovore med Srbi in kosovskimi Albanci, čeprav ti pogovori do zdaj niso prinesli prav nobenega zbližanja stališč obeh sprtih strani. Eden izmed razlogov, da je vse manj upanja na nadaljevanje pogovorov, je tudi neizogibnost skorajšnje neodvisnosti pokrajine.

Kmalu do neodvisnosti
Kosovski voditelji naj bi neodvisnost pokrajine razglasili februarja ali marca, pri priznanju pa najprej računajo na ZDA in članice Evropske unije, ki za napotitev v pokrajino pripravlja 1.800-člansko civilno misijo. Ta bo skrb za red in mir prevzela od ZN-a, ki s Kosovom upravlja od Natovih napadov leta 1999.

Bozan Harčenko je tudi obtožil ZDA pritiska na generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Muna, da bi ga pridobili na svojo stran za neodvisnost Kosova. Ruski diplomat je izrazil upanje, da Ban ne bo podprl razglasitve neodvisnosti Kosova. V opoziciji kosovski neodvisnosti skuša Rusija sodelovati z nekaterimi članicami EU-ja, ki so že izrazile zadržanost do neodvisnosti, med katerimi je Bozan Harčenko posebej izpostavil Slovaško.

G. V.