Ukrajinska vojska je v spopade za letališče v Donecku poslala tanke. Foto: EPA
Ukrajinska vojska je v spopade za letališče v Donecku poslala tanke. Foto: EPA
Ukrajinski vojaki
V zadnjih 24 urah so bili ubiti trije ukrajinski vojaki, 66 pa jih je bilo ranjenih. Foto: Reuters

V zadnjih tednih so se razmere na vzhodu Ukrajine znova zaostrile in septembra sklenjeno premirje je že nekaj časa le mrtva črka na papirju.

Kijev je v preteklih dneh sprožil silovito ofenzivo, s pomočjo katere je po lastnih trditvah z večine območja strateško pomembnega letališča v Donecku pregnal proruske upornike. Konec tedna je ukrajinska vojska v ofenzivo vključila tudi tanke in drugo težko orožje.

"To je največja, če ne celo strateška napaka ukrajinskih oblasti, da stavi na vojaško rešitev krize v ukrajinski družbi in za težave na jugovzhodu Ukrajine," je po ukrajinski ofenzivi dejal namestnik zunanjega ministra Grigorij Karasin in dodal, da bi to lahko vodilo do nepopravljivih posledic za državnost Ukrajine.

Proruski uporniki so v ponedeljek obnovili napade na položaje ukrajinskih sil pri letališču in sporočili, da so ukrajinske vojake ustavili na mostu med letališčem in mestom. Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Andrij Lisenko je povedal, da so razmere okoli letališča še vedno zelo napete. Po njegovih besedah Rusija nadaljuje pošiljanje znatnih količin orožja čez mejo v Ukrajino.

Kijev se ne zmeni za Putinov predlog
Rusija vseskozi zavrača obtožbe Kijeva in Zahoda, da proruske upornike podpira z orožjem in vojaki, a priznava, da se v vrstah upornikov borijo le ruski prostovoljci. Ukrajinske oblasti sicer ocenjujejo, da je na ukrajinskem ozemlju okoli 8.500 ruskih vojakov.

Konflikt na vzhodu Ukrajine je izbruhnil aprila lani, potem ko so proruski separatisti razglasili avtonomni republiki Doneck in Lugansk. Od takrat je v spopadih umrlo že več kot 4.800 ljudi, številni pa so bili pregnani s svojih domov.

Septembra so v beloruski prestolnici Minsk podpisali mirovni načrt za vzhod Ukrajine, ki je predvideval ustavitev spopadov, umik težkega orožja in tujih borcev. V Moskvi trdijo, da se Kijev ni odzval na zadnji predlog ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je obe strani pozval, naj umakneta težko orožje in ustavita napade.