Snowden je v Moskvo priletel iz Hongkonga. Foto: EPA
Snowden je v Moskvo priletel iz Hongkonga. Foto: EPA
Dunaj
Letalo Moralesa je moralo pristati na Dunaju. Foto: EPA

Sergej Rjabkov je dejal, da Rusija od Snowdna ni prejela nobene prošnje za politični azil in po njegovem mnenju bi moral svoje težave reševati sam.

Ameriški državljan, ki je javnosti razkril skrivnostni ameriški vohunski program za nadzor nad komunikacijami Američanov in tujcev, je že 11. dan na moskovskem letališču Šeremetjevo.

Čeprav je ruski predsednik Vladimir Putin zavrnil izročitev Snowdna ameriškim oblastem, pa postaja žvižgač z vsakim novim dnem v Rusiji vse bolj nezaželen gost, saj njegova prisotnost načenja odnose med Moskvo in Washingtonom.

Putin ga je že pred dnevi pozval, naj odide čim prej, čeprav je Snowdnu ponudil tudi politični azil, a le pod pogojem, da preneha izvajati dejavnosti, ki škodujejo ZDA.

Rusija je sicer znova zaostrila svojo diplomatsko retoriko, potem ko bolivijskemu predsedniku Evu Moralesu, sicer tesnemu Putinovemu zavezniku, Francija, Španija in Portugalska niso dovolile vstopa v njihov zračni prostor, saj so sumile, da je na krovu njegovega predsedniškega letala Snowden. Morales je moral nato pristati na Dunaju, kjer se je izkazalo, da iskane osebe ni na letalu.

Italija in Francija odkimali
Snowden je prošnjo za politični azil naslovil na več držav, a ga do zdaj ni uslišala še nobena. Zadnji izmed držav, ki so ga zavrnile, sta Italija in Francija.

Italijanska zunanja ministrica Emma Bonino je pojasnila, da bi moral za azil zaprositi sam na meji ali na italijanskem ozemlju, zato ni zakonitih pogojev za ugoditev njegovi prošnji.

Francoski notranji minister Manuel Valls je dejal, da Francija od Snowdna ni prejela nobene prošnje azil. Če bi se to zgodilo, bi prošnjo preučili, je dejal minister, ki pa sam ni naklonjen podelitvi azila. "ZDA so demokratična država z neodvisnim pravosodnim sistemom," je še dejal Valls.