Rusija ne popušča v svoji podpori Srbiji, ki ne pristaja na neodvisnost Kosova. Foto: EPA
Rusija ne popušča v svoji podpori Srbiji, ki ne pristaja na neodvisnost Kosova. Foto: EPA
Kouchner v Prištini

Osnutek resolucije o srbski pokrajini so pripravile ZDA in evropske države, da bi pridobile podporo Rusije, ki je ob prejšnjih predlogih grozila, da bo uporabila svojo pravico do veta pri glasovanju v VS-ju ZN-a. Najnovejši predlog za razliko od prejšnjih namreč ne predvideva avtomatične neodvisnosti za Kosovo, če pogajanja med Srbi in kosovskimi Albanci po štirih mesecih ne bi bila uspešna.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je predlog napadel, češ da bi prav tako pomenil neodvisnost za Kosovo, čemur pa Rusija ostro nasprotuje. Vodja ruske diplomacije je ponovil, da bi se pogajanja o statusu Kosova med sprtima stranema morala nadaljevati, dokler z dogovorom ne bi bila zadovoljna tako Beograd kot Priština.

Srbija grozi z "energičnim" odgovorom
Kosovski Albanci so v odgovor na ruski "ne" novemu osnutku resolucije pozvali zahodne države, naj ne izgubljajo časa s poskusi, da bi pridobili podporo Rusije in naj se pripravijo na enostransko razglasitev neodvisnosti Kosova. Na najnovejše pozive Kosova so se odzvali tudi v Beogradu, kjer so sprejeli resolucijo v kateri državam, ki bi razmišljale o priznanju neodvisnega Kosova zagrozili z "energičnim" odgovorom.

K umiritvi razgretih strasti je med obiskom v srbski prestolnici pozval generalni sekretar Nata Jaap de Hoop Scheffer, ki je govoril o "zadnji priložnosti". K sodelovanju z mednarodno skupnostjo pri reševanju krize pa je na Kosovu kosovske Albance pozval francoski zunanji minister Bernard Kouchner, prvi civilni upravitelj na Kosovu med leri 1999 in 2000.

Kouchner v Prištini