Nemiri, protesti in spopadi se v Siriji nadaljujejo, čeprav so v državi opazovalci Arabske lige. Foto: EPA
Nemiri, protesti in spopadi se v Siriji nadaljujejo, čeprav so v državi opazovalci Arabske lige. Foto: EPA
Bašar Al Asad
Baasistični režim družine Al Asad ima še vedno trdno podporo tesnih zaveznic, kot so Iran in Rusija ter Kitajska. Foto: EPA

Namestnik ruskega zunanjega ministra Genadij Gatilov je v Moskvi dejal, da želijo zahodne države iz osnutka resolucije črtati določila, ki potrjujejo suverenost sirskih oblasti in načelo nevmešavanja v notranje zadeve. Rusija tudi meni, da ne bi bilo pošteno za nasilje kriviti le vlado, vendar se je pripravljena pogajati naprej.

Nove žrtev in prvo premirje
V desetih mesecih vstaje proti režimu predsednika Bašarja Al Asada je umrlo najmanj 5.400 ljudi. Sirski uporniki, ki so v ponedeljek zahtevali oboroženo posredovanje mednarodnih enot, pa poročajo, da naj bi sirske varnostne sile samo v torek ubile še 30 ljudi. Zato pa iz mesta Zabadani v bližini meje z Libanonom poročajo o sklenitvi premirja med vojsko in uporniki.

Američani dvigujejo glas
Nasilje je v torek ponovno obsodil predsednik ZDA Barack Obama. Označil ga je za nesprejemljivega in napovedal povečanje pritiska na Al Asada, da odstopi. Ameriška veleposlanica pri ZN Susan Rice pa je v torek izrazila obžalovanje, da doslej še ni bila sprejeta prepoved na uvoz orožja v Sirijo.

Pretekli teden je v pristanišče Tartus priplula ruska ladja s tovorom streliva, ki zagotovo ni namenjen upornikom. Sirija je eden večjih kupcev ruskega orožja, kar pojasnjuje rusko nasprotovanje ostrejšim ukrepom mednarodne skupnosti proti režimu Al Asada. ZDA za prodajo orožja Siriji obtožujejo tudi Iran.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je zavrnil, da bi Rusi Američanom pojasnjevali, kaj se je skrivalo med oborožitvijo in strelivom na ladji. "Ne kršimo nobenega mednarodnega dogovora ali resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov," je bil jasen Lavrov.

Al Asad ne želi arabskih mirovnih čet
Sirija je v torek tudi odločno zavrnila pobudo iz Katarja, da bi arabske države sestavile mirovne sile za umiritev razmer in jih napotile v Sirijo. Sirsko zunanje ministrstvo je arabske države opozorilo, naj prenehajo z negativno kampanjo proti vladi v Damasku.