Nekdanji republikanski predsednik ZDA Donald Trump s svojim kabinetom ob državnem dnevu molitve. Foto: AP
Nekdanji republikanski predsednik ZDA Donald Trump s svojim kabinetom ob državnem dnevu molitve. Foto: AP

Nova raziskava Gallupa je pokazala, da manj kot polovica Američanov pripada kaki verski ustanovi, ima pa vera, še posebej krščanska, še naprej ogromen vpliv na politiko v ZDA, pri čemer upada hitreje med demokrati kot med republikanci. V 20 letih je tako delež demokratov, ki obiskujejo cerkev, upadel za 25 odstotkov, med republikanci pa za 12.

Le 47 odstotkov prebivalstva ZDA hodi v cerkev, mošejo ali sinagogo – še leta 2000 je ta delež znašal 70 odstotkov. Stroka to delno pripisuje dejstvu, da so se t. i. milenijci obrnili stran od vere (le 36 odstotkov jih hodi v cerkev), delno pa naj bi šlo tudi za odziv na preplet desničarskih politik s krščanstvom, k čemur teži republikanska stranka.

Američani vse manj obiskujejo cerkve. Foto: Pixabay
Američani vse manj obiskujejo cerkve. Foto: Pixabay

Ta analiza se je pojavila v času, ko republikanci v nekaterih zveznih državah uvajajo vse bolj "krščansko nacionalistično politiko" in skušajo vsiliti svojo različico krščanstva na vse bolj nezainteresirano javnost.

Poti nazaj ni

Vse od leta 1937, ko je Gallup začel spraševati Američane o njihovi verski pripadnosti, je bil delež Američanov, ki hodijo v cerkev, vedno nad 70 odstotkov. To se je začelo spreminjati leta 2000, delež pa od takrat dalje naglo in konstantno upada, poroča Guardian.

David Campbell, profesor in predstojnik politologije na univerzi Notre Dame ter soavtor knjige Ameriška milost: Kako nas vera deli in združuje, pravi, da je razlog za upad vernikov med demokrati in republikanci političen, "alergična reakcija na versko desnico", kot se je izrazil.

"Številni Američani, še posebej mladi, vidijo vero neločljivo povezano s političnim konservatizmom, še zlasti z republikansko stranko," je povedal Campbell. "Ker to ni njihova stranka – ali njihova politika – se nočejo identificirati kot verni. Mladi so še posebej alergični na percepcijo, da so številni verni Američani nastrojeni do pravic LGBT-skupnosti."

Campbellova raziskava je pokazala, da se je vse več Američanov obrnilo stran od vere, ko so politiki, predvsem republikanci, začeli vse bolj mešati vero s svojo politiko. In ne vidi, da bi se to kaj kmalu spremenilo. "Ne vidim nobenega znaka, da bi t. i. verska desnica in krščanski nacionalizem izgubljala zagon. Kar pomeni, da se bo alergična reakcija nanju nadaljevala in vse več Američanov se bo obrnilo stran od vere."