Sedež organizacije v Irvingu v Teksasu. Foto: EPA
Sedež organizacije v Irvingu v Teksasu. Foto: EPA

Obtožbe spolnih zlorab v skavtski organizaciji, ustanovljeni že leta 1910, so več let pretresale ameriško javnost. Časnik Los Angeles Times je že leta 2012 razkril 5000 dokumentov s podrobnimi obtožbami proti skavtskim poveljnikom in vodjem čet. Večina obtožb ni bila prijavljena policiji.

Skavtska organizacija ni obtožb nikdar zanikala. Lani so se žrtvam opravičili ter razglasili stečaj. To je organizaciji omogočilo sklenitev skupinske zunajsodne poravnave.

Ameriški skavti so zdaj s 60.000 tožniki dosegli poravnavo v višini 850 milijonov dolarjev (727 milijonov evrov). Kljub temu je to šele prva poravnava na dolgem seznamu vseh tožb, poroča ameriški National Public Radio (NPR).

Deljena mnenja med pogajalci

Eden izmed treh vodilnih pogajalcev žrtev nasilja Ken Rothweiler je za radio NPR sporočil, da je to "največja poravnava v zgodovini obtožb spolnega nasilja v ZDA". Izrazil je zadovoljstvo z razsodbo in kompenzacijo.

Sorodna novica Ameriški skavti zaradi poplave obtožb spolnega nasilja razglasili stečaj

Eden izmed odvetnikov skupine žrtev Tim Kosnoff pa je za NPR dejal, da je to "pokvarjen dogovor" in "žalitev za vse tiste, ki so zbrali pogum za vložitev obtožnice in sodelovanje v procesu".

Dogovor mora potrditi še sodnik. Kljubovale naj bi mu zavarovalnice, ki bodo morale izplačati milijonske vsote.

Skavti zbirajo sredstva

Ameriški skavti so v odzivu sporočili, da je dogovor z žrtvami "del prizadevanj za svetovno resolucijo, ki bo pravično nadomestila kompenzacijo pri žrtvah ter zagotovila prihodnost skavtov". Ameriška tiskovna agencija AP ob tem poroča, da naj bi znotraj neke druge poravnave lokalni odbori organizacije v sklad za poravnave namenili še 600 milijonov dolarjev.

Premoženje organizacije sicer presega milijardo dolarjev. Vključuje tudi ogromne površine zemljišč po državi, finančne naložbe in holdinge ter likovne umetnine, kar je po sodnih listinah ocenjeno na 59 milijonov dolarjev, še poroča NPR.

Stečaj so razglasili pod zakonodajnim členom "chapter 11", ki podjetju v finančnih težavah omogoča nekaj časa za reorganizacijo.