Črn oblak dima, ki se je dvigal ob nadzorovanem sežiganju vinilklorida v dneh po nesreči. Foto: AP
Črn oblak dima, ki se je dvigal ob nadzorovanem sežiganju vinilklorida v dneh po nesreči. Foto: AP

"Zdravje in varnost javnosti sta naši glavni prednostni nalogi," je v četrtek zvečer poudarila tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre in pojasnila, da je guverner Ohia Mike DeWine "zaprosil za dodatna testiranja in ocene javnega zdravja". Zvezne zdravstvene ekipe, med drugim tudi predstavnike Ameriškega centra za zdravje (CDC), so na teren poslali "takoj".

Tovorni vlak se je 3. februarja iztiril pri kraju East Palestine v Ohiu. Iztirilo se je 38 vagonov, med njimi tudi 10 vagonov z nevarnimi snovmi. V petih vagonih so prevažali rakotvorni plin vinilklorid, ki se uporablja za proizvodnjo PVC-ja.

Regan prebivalcem zagotavlja, da redno nadzirajo kakovost zraka in vode. Foto: AP
Regan prebivalcem zagotavlja, da redno nadzirajo kakovost zraka in vode. Foto: AP

Ker pristojni plina niso mogli varno pretovoriti v drugo cisterno, kar bi lahko povzročilo silovito eksplozijo, so evakuirali okoli 2000 od skoraj 5000 prebivalcev kraja in sežgali strupene kemikalije na kraju nesreče, kar je trajalo več dni.

Številni prebivalci, ki so se po nekaj dneh vrnili v East Palestine, imajo od nesreče naprej zdravstvene težave, kot so glavoboli, razdražene oči in izpuščaji. Poročajo tudi o poginu rib in perutnine. Ameriške oblasti ob tem obtožujejo, da jim prikrivajo razsežnosti okoljske nesreče.

Direktor agencije za okolje: Zaupajte vladi

V četrtek je East Palestine sicer obiskal direktor ameriške agencije za varstvo okolja (Epa) Michael Regan in prebivalce skušal pomiriti z zagotovilom, da nesreča ne bo vplivala na oskrbo s pitno vodo. Zagotovil je, da redno preverjajo kakovost vode in zraka.

Med preiskavo 480 hiš po njegovih navedbah niso našli sledi kemikalij, kot sta vinilklorid ali vodikov klorid. "Zaupajte vladi. Vem, da je to težko. Vemo, da primanjkuje zaupanja," je dejal Regan po navedbah Independenta.

Opustili obtožbe proti novinarju

Državni tožilec Ohia je sporočil, da so umaknili obtožbe proti Evanu Lambertu, novinarju medija NewsNation. Lambert je bil obtožen kaznivega vdora in upiranja aretaciji, ko je poskušal v živo oddajati novinarsko konferenco guvernerja Mika DeWina po nesreči 8. februarja. Posnetek telesne kamere policistov je pokazal, da sta policista novinarja potisnila na tla in ga vklenila, "ker je bil preglasen".

Bo prevoznik prevzel odgovornost za nesrečo?

Bela hiša je na četrtkovi tiskovni konferenci še sporočila, da bodo transportno podjetje Norfolk Southern Railway pozvali, naj prevzame odgovornost za nesrečo. Zvezni preiskovalci so namreč ugotovili, da je bil vzrok iztirjenja mehanska težava na osi enega od vagonov.

Sorodna novica Dva tedna po ekološki katastrofi: prebivalci od oblasti zahtevajo odgovore

Prevoznika kritizirajo tudi prebivalci East Palestina, saj se niso udeležili sestanka z njimi, čeprav so na družbenih omrežjih zapisali, da jih "ne bodo zapustili".

Novo iztirjenje vlaka Norfolk Railway

V kraju Van Buren v zvezni državi Michigan se je medtem danes iztiril še en tovorni vlak Norfolk Southern. Iztirilo se je okoli 30 vagonov, pri čemer po navedbah uradnikov ni bilo izlitja ali uhajanja snovi, poroča BBC.

Kongresnica iz Michigana Debbie Dingell je sporočila, da je bila večina vagonov praznih. Nevarno kemikalijo, tekoči klor, je prevažal en vagon, ki pa po njenih navedbah ni bil iztirjen. Agencija za varstvo okolja (Epa) je z območja nesreče najprej odstranila vagon z nevarno kemikalijo. Potrdili so, da je kakovost zraka na območju normalna.