Ameriški predsednik Joe Biden. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Joe Biden. Foto: Reuters

Ugibanja, da Biden boleha za Parkinsonovo boleznijo, so se okrepila po televizijskem soočenju z republikanskim tekmecem Donaldom Trumpom 27. junija, ko je predsednik deloval šibko in izgubljal tok misli.

Zdravnik v Beli hiši Kevin O'Connor je v ponedeljek sporočil, da Bidna razen letnih zdravstvenih pregledov nevrolog ni pregledal.

Zapisnik obiskov kaže, da je med avgustom in marcem Belo hišo najmanj osemkrat obiskal nevrolog in strokovnjak za gibalne motnje Kevin Cannard z Nacionalnega vojaškega zdravstvenega centra Walter Reed. Cannard je soavtor raziskav s področja zgodnjega zdravljenja Parkinsonove bolezni.

Zdravnik Bele hiše je dejal, da Cannardovi obiski niso bili povezani s predsednikom. Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je dejala, da bi bili lahko obiski tega zdravnika povezani z oskrbo vojaškega osebja v Beli hiši, več o obiskih zdravnika pa ni povedala, domnevno zaradi zaščite zasebnosti in varnosti vpletenih.

Nekdanji uslužbenec v Beli hiši, ki je delal za Bidna, ko je bil ta podpredsednik pod predsednikom Barackom Obamo, je dejal, da ga je leta 2016 ta zdravnik zdravil zaradi migren. Cannard je takrat v Belo hišo prišel enkrat na mesec v okviru svojega službovanja.

Demokratski predsednik Biden je tarča kritik, tudi iz vrst demokratov, da ni več kognitivno zmožen ostati predsedniški kandidat te stranke na novembrskih volitvah. Kljub zdravstvenemu stanju in kritikam Biden vztraja, da bo kampanjo nadaljeval.

V ponedeljek je v pismu kongresnikom demokratske stranke sporočil, da ne namerava izstopiti iz boja za ponovno izvolitev na položaj. V odzivu na nekatere javne kritike, ki so sledile slabemu nastopu na soočenju, je zatrdil, da se namerava novembra soočiti s Trumpom in ga premagati na volitvah.

Trump: Biden bo lahko vsekakor ostal v tekmi

Republikanski predsedniški kandidat Trump verjame, da bo Biden kljub nekaterim pomislekom v demokratski stranki ostal v tekmi za ponovno izvolitev. Kot je dejal v ponedeljek v intervjuju za ameriško televizijo Fox News, "ima svoj ego in noče odnehati".

"Mislim, da bi lahko vsekakor ostal v tekmi," je Trump dejal v svojem prvem intervjuju po junijskem televizijskem soočenju z Bidnom.

Trump je ob tem opisal, kako je sam doživel soočenje, ki ga je zaznamoval Bidnov porazen nastop. "To je bilo čudno soočenje. Njegovi odgovori so že po nekaj minutah postali nesmiselni. Včasih niti niso bili odgovori, temveč samo zaporedje besed brez pomena in smisla," je med drugim poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Trump.

Nekdanji predsednik ZDA je sicer kljub težavam svojega nasprotnika očitno uspel nekoliko omejiti svojo značilno napadalno in drzno retoriko. To je presenetilo nekatere politične komentatorje in del ameriške javnosti, ki je sicer vajena Trumpove stalne prisotnosti v medijih in rednih javnih nagovorov.