Foto: EPA
Foto: EPA

"Danes prosim vse Američane, vse demokrate, vse neodvisne in številne republikance, naj se združijo v kampanji za podporo tvoji kandidaturi, ki jo podpiram," je med presenetljivim vklopom v videonastop Joeja Bidna dejal senator iz Vermonta Bernie Sanders.

Sanders je bil po odstopu od svoje kandidature za demokratsko predsedniško nominacijo prejšnji teden veliko mlačnejši in bolj zadržan do Bidna. V poznejših intervjujih je pojasnjeval, da podpore ne bo izrazil, dokler se z Bidnom ne dogovorita česa več o političnih vprašanjih, ki jih sam goreče zagovarja. Zdaj naj bi se strinjala o oblikovanju delovne skupine o tem.

Sorodna novica "Biden je bil na napačni strani zgodovine v skoraj vseh vprašanjih"

Bidnu podpora veliko pomeni

"Mislim, da bodo ljudje presenečeni, ko bodo ugotovili, da se pri določenih vprašanjih razlikujeva, pri drugih pa sva si zelo blizu. Potreboval te bom, ne le za zmago v kampanji, ampak tudi pri vladanju," je dejal Biden.

Bernie Sanders je leta 2016 z dolgim oklevanjem pred priznanjem poraza proti Hillary Clinton pomagal do zmage sedanjemu republikanskemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, ker so bili senatorjevi volivci vse do strankarske konvencije v Philadelphii prepričani, da še lahko zmaga, in so bili naravnost potrti, ko je priznal poraz in podprl Clintonovo. Te geste na konvenciji niso pozdravili, ampak so jo izžvižgali, na volilni dan novembra 2016 pa jih je veliko potem užaljeno ostalo doma.