Biden, Obama in Fetterman. Foto: Reuters
Biden, Obama in Fetterman. Foto: Reuters

Zadnji konec tedna pred torkovimi kongresnimi in guvernerskimi volitvami skušajo tako republikanci kot demokrati mobilizirati volivce, da bi glasovali za njihove kandidate. Prav volitve v Pensilvaniji bi lahko odločile, katera stranka bo naslednja štiri leta imela večino v senatu.

"Demokracija je dobesedno na glasovnici," je dejal Biden, ki je poudaril, da so vmesne volitve sredi predsedniškega mandata v ZDA odločilni trenutek za ameriško demokracijo.

Rasna vprašanja v ZDA še vedno v ospredju

V govoru pred več tisoč ljudmi v Philadelphii je republikansko stranko označil za stranko bogatih in poudaril, da demokrati podpirajo sindikate, socialno varnost in dostop do splava. Volivci so pred izbiro med dvema zelo različnima vizijama ZDA, je dejal Biden.

Biden in nekdanji demokratski predsednik Barack Obama sta skupaj s kandidatom za senatorja iz Pensilvanije Johnom Fettermanom in kandidatom za guvernerja te zvezne države Joshem Shapirom volivce pozvala, naj se udeležijo volitev.

Donald Trump. Foto: Reuters
Donald Trump. Foto: Reuters

Trump pozval k "velikanskemu rdečemu valu"

Trump pa je na predvolilnem shodu republikancev v mestu Latrobe pozval k "velikanskemu rdečemu valu", ki bo podprl republikance na vmesnih volitvah. Po njegovih besedah sta na kocki varnost in zaščita države.

Na shodu je podprl Fettermanovega nasprotnika, znanega televizijskega zdravnika Mehmeta Oza, in Shapirovega skrajno desnega nasprotnika Douga Mastriana.

Svojim podpornikom je dejal, da državo vodijo "komunisti", in večkrat ponovil, da so njegovi poskusi razveljavitve volitev leta 2020 upravičeni. "Če želite ustaviti uničevanje naše države in rešiti ameriške sanje, potem morate ta torek v velikanskem rdečem valu voliti republikance," je dejal.

Demokratom grozi, da bodo v torek izgubili tesno večino v ameriškem kongresu. Medtem ko bodo glede na javnomnenjske ankete večino v predstavniškem domu verjetno osvojili republikanci, bi bilo lahko v senatu zelo tesno. Od izida kongresnih volitev bosta odvisni zadnji dve leti Bidnovega mandata. Če bo izgubil večino v kongresu, bo njegovo vladanje močno omejeno.

Sorodna novica Ameriške vmesne volitve: Prvi pravi preizkus za nepriljubljenega Bidna
Trump in Biden nagovorila volivce