"Že sem ga premagal in spet ga bom premagal," je o svojem protikandidatu Donaldu Trumpu povedal ameriški predsednik Joe Biden. Foto: Reuters

Le nekaj ur prej je Biden je na četrtkovi slovesnosti ob robu vrha Nata v Washingtonu ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pomotoma predstavil kot predsednika Vladimirja Putina.

"In zdaj besedo predajam predsedniku Ukrajine, ki je tako pogumen kot tudi odločen. Dame in gospodje, predsednik Putin," je dejal ameriški predsednik.

"On bo premagal predsednika Putina. Predsednik Zelenski – tako sem osredotočen na to, da premagamo Putina, to nas mora skrbeti. Kakor koli, gospod predsednik," je svojo napako, ko je Zelenskega zamenjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, hitro popravil Biden. "Jaz sem boljši," pa je na pomoto ameriškega kolega odgovoril ukrajinski predsednik.

Na tiskovni konferenci ob koncu vrha Nata si je privoščil novo napako. "Ne bi si izbral Trumpa za podpredsednika ZDA, če ne bi menil, da je za to usposobljena," je dejal in zamešal svojo podpredsednico Kamalo Harris s svojim protikandidatom Donaldom Trumpom. Če se je po prvem spodrsljaju hitro popravil, se tega ni niti zavedel.

Le nekaj minut po končani konferenci je še nekaj demokratskih predstavnikov kongresa predsednika pozvalo, naj vendarle odstopi od predsedniške kampanje.

Biden je na novinarski konferenci kljub hripavemu glasu in občasnemu pokašljevanju eno uro odgovarjal na novinarska vprašanja o zunanji politiki, trgovskem sporu s Kitajsko in vojni med Izraelom in Hamasom, obenem pa odločno vztrajal, da je bil vrh zavezništva pod njegovim vodstvom zelo uspešen.

"Evropski voditelji mi ne pravijo, naj odstopim od kampanje, ampak mi pravijo, da moram zmagati," je dejal. Svojega republikanskega nasprotnika je obtožil, da ni zavezan Natu in se ne bo držal petega člena severnoatlantske pogodbe. Ta pravi, da je napad na eno članico Nata napad na vse.

"Menim, da sem najbolj usposobljena oseba za predsedniško kandidaturo. Že sem ga premagal in spet ga bom premagal," je še dejal predsedniški kandidat demokratov. Vztrajal je, da ne gre za njegovo dediščino, ampak da želi končati začeto delo. To pa je po njegovih besedah utrditev srednjega razreda v ZDA.

Bidna vse več kongresnikov poziva k odstopu

Demokratski člani predstavniškega doma kongresa so pred Bidnovo novinarsko konferenco napovedovali množičen prestop v tabor tistih, ki ga pozivajo k odstopu od kampanje.

Novinarska konferenca povsem jasnega odgovora na to, kako se bodo odločili, ni dala.
Glede na ankete sicer zdaj tudi večina podpornikov demokratske stranke meni, da bi se moral 81-letnik umakniti in žezlo stranke prepustiti nekomu drugemu, na primer svoji podpredsednici.

Pozive k umiku je sprožil njegov slab nastop na televizijskem soočenju s Trumpom, na katerem je konec junija pogosto govoril nepovezano in izgubljal tok misli.

Že med samo novinarsko konferenco, ki po mnenju analitikov ni odpravila strahov demokratskih volivcev, je Bidna k odstopu od kampanje pozval že 16. demokratski kongresnik doslej, Jim Himes iz Connecticuta.

Trump se je med novinarsko konferenco na svojem družbenem mediju Truth Social posmehoval Bidnu. "Odlično delo, Joe," je zapisal po spodrsljaju z imenovanjem podpredsednice.

Biden vztraja, da je še vedno najboljši kandidat

81-letni predsednik je novinarsko konferenco sicer začel z opisom dosežkov na vrhu Nata, nato pa je govor spremenil v politični nastop in kritiziral republikansko politiko in Trumpa.
Biden se je skozi novinarsko konferenco trudil dokazati, da je pomembneje, kar počne, kot pa, kako se izraža. Trdil je, da mu je uspelo skozi kongres spraviti več velikih zakonodajnih svežnjev kot kateremu koli predhodniku.

Razlagal je, kako se je inflacija zmanjšala v primerjavi z njenim vrhuncem v letu 2022, navedel je ustvarjanje novih delovnih mest in ponovil, da kar 16 Nobelovih nagrajencev za ekonomijo hvali njegove gospodarske načrte.

Zagotovil je, da ni proti podjetništvu, saj prihaja iz zvezne države Delaware, kjer je registriranih največ podjetij v ZDA, vendar pa zatrdil, da morajo podjetja plačati svoj delež davkov.

Na vprašanja novinarjev o njegovi sposobnosti za vztrajanje v kampanji je odgovoril s pripravljenostjo, da pred volitvami opravi še en nevrološki pregled, vendar le na priporočilo zdravnikov. Zadnji zdravstveni pregled je opravil januarja in zdravniki takrat niso odkrili ničesar skrb vzbujajočega.