Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ukrajina je bila opazno prisotna v kongresni dvorani, saj so bili nekateri kongresniki in senatorji ter gostje oblečeni v modro in rumeno barvo ukrajinske zastave, ki so jih imeli številni tudi na oblačilih. Med častnimi gosti na galeriji ob prvi dami Jill Biden pa je bila tudi ukrajinska veleposlanica v ZDA Oksana Markarova.

"Zgodovina nas uči, da ko diktatorji ne plačajo za agresijo, je še več kaosa. Zvezo Nato smo ustvarili zato, da ohranja mir in stabilnost v Evropi. Putin je menil, da nas bo s svojo neizzvano vojno razdelil doma in v Evropi, vendar se je zmotil. Bili smo pripravljeni in enotni in enotni smo ostali," je dejal Biden in zagotovil nadaljnjo podporo Ukrajini.

Oksana Markarova in Jill Biden. Foto: Reuters
Oksana Markarova in Jill Biden. Foto: Reuters

"Naj nas jeklena volja Ukrajincev navdihuje še naprej," je dejal Biden in zagotovil, da bodo ZDA z zavezniki branile vsak centimeter ozemlja zveze Nato, čeprav se ameriški vojaki v Ukrajini ne bodo bojevali. ZDA in druge zaveznice v Natu Ukrajini dobavljajo orožje.

"Ukrajinci se bojujejo s čistim pogumom in naslednji dnevi, tedni in meseci bodo težki. Morda lahko napreduje na bojišču, vendar bo dolgoročno pa bo plačal visoko ceno," je Biden še dejal o Putinu in zagotovil, da sprejemajo ukrepe za zaščito gospodarstev ZDA in zaveznikov, med drugim s kolektivno sprostitvijo 60 milijonov sodov naftnih rezerv.

Zaprtje zračnega prostora in zajem premoženja oligarhom

Biden je glede novih sankcij proti Rusiji dejal, da "Putin nima pojma, kaj prihaja", poroča BBC. ZDA so se pridružile Evropski uniji in Kanadi ter zaprle zračni prostor za ruska letala. Pravosodno ministrstvo pa bo zajelo jahte, luksuzna stanovanja in zasebna letala ruskih oligarhov, ki imajo povezave s Putinom, je še napovedal Biden. Ministrica za trgovino Janet Yellen je po pogovorih s kolegi iz skupine najbogatejših gospodarstev G7 napovedala, da bodo vzpostavili krizno skupino za "zamrznitev in zajetje premoženja ruskih oligarhov".

Mehika se ne bo pridružila sankcijam proti Rusiji

Mehika medtem ne bo uvedla sankcij proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino, je v torek sporočil predsednik Andres Manuel Lopez Obrador. Mehika se bo držala svojega načela nevpletanja v mednarodne zadeve.

"Želimo imeti dobre odnose z vsemi vladami sveta in želimo biti v položaju, da lahko govorimo z obema stranema v vojni," je dejal Lopez Obrador.

Sankcijam se je v nedeljo odpovedala tudi druga velika latinskoameriška država Brazilija, katere predsednik Jair Bolsonaro je dejal, da njegova država iz Rusije uvaža veliko gnojila.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.