V napadih v ZDA leta 2001 je bilo ubitih okoli 3000 ljudi. Foto: EPA
V napadih v ZDA leta 2001 je bilo ubitih okoli 3000 ljudi. Foto: EPA

Čez nekaj dni bo minilo 20 let od napadov, pred mesecem dni pa so preživeli, reševalci in sorodniki skoraj 3000 žrtev predsedniku napisali ostro pismo. Oblasti so obtožili, da namerno prikrivajo dokumente, ki po njihovem mnenju dokazujejo, da so uslužbenci vlade Savdske Arabije pomagali Al Kaidinim napadalcem.

Biden je ob oznanitvi začetka odstranjevanja oznake tajnosti z omenjenih dokumentov dejal, da izpolnjuje svojo obljubo, ki jo je dal, ko je kandidiral za predsednika.

Izvršni ukaz, ki ga je sprejel predsednik, pravosodnemu ministru nalaga, da vse dokumente, s katerih bo odstranjena oznaka tajnosti, objavi v šestih mesecih. To so dokumenti o preiskavi Zveznega preiskovalnega urada (FBI) o napadih.

"Podatki ne smejo ostati tajni, če javni interes pri razkritju prevlada nad škodo za nacionalno varnost," je po poročanju STA Biden zapisal v svojem ukazu.

Avgusta je okoli 1700 ljudi, ki so bili v napadih neposredno prizadeti, Bidnu sporočilo, naj se ne udeleži spominskih slovesnosti ob obletnici, če ne bo objavil dokumentov.

V pismu opozarjajo, da je bilo po koncu preiskave komisije o napadih leta 2004 odkritih veliko dokazov o vpletenosti uslužbencev savdske vlade in njihovi podpori napadu. Avtorji pisma so dodali, da sta pravosodno ministrstvo in FBI v času različnih vlad prikrivala te informacije pred ameriškim ljudstvom, da to ne bi spoznalo celotne resnice o napadih.

Sorodniki žrtev takratnih napadov si dolgo prizadevajo, da bi ameriška vlada objavila dokumente, povezane z vprašanjem, ali je Savdska Arabija pomagala ali financirala kogar koli od 19 napadalcev Al Kaide, ki so izvedli napad.

Večina napadalcev je bilo Savdijcev

15 od 19 napadalcev je bilo savdskih državljanov, komisija ameriške vlade pa ni našla nikakršnih dokazov, da je Savdska Arabija, ključen regionalni zaveznik ZDA, neposredno financirala Al Kaido, ni pa odgovorila na vprašanje o morebitni vpletenosti posameznih savdskih vladnih uslužbencev.

Družine okoli 2500 žrtev in več kot 20.000 ljudi, ki so bili poškodovani, podjetij in zavarovalnic tožijo Savdsko Arabijo za več milijard dolarjev.

Medtem pa je newyorško sodišče že leta 2018 razsodilo, da so za smrti ljudi v napadih na Svetovni trgovinski center (WTC) in obrambno ministrstvo odgovorni kar Iran, iranska centralna banka in islamska revolucionarna garda. Takratni tožbi zoper Iran se niso pridružili svojci vseh žrtev.

Sodišče je Iranu naložilo plačilo dobrih šest milijard dolarjev odškodnine družinam žrtev, čeprav komisija, ki je preiskovala napade, ni odkrila nobenih neposrednih povezav med teroristi Al Kaide, ki so napad izvedli, in Iranom.