Florida se pripravlja na orkan. Foto: Reuters
Florida se pripravlja na orkan. Foto: Reuters

Debby, ki bi po napovedih lahko povzročil hude poplave in potencialno zgodovinsko močne padavine, je obalo Floride dosegel blizu mesteca Steinhatchee s tisoč prebivalci ob Mehiškem zalivu.

Ameriški nacionalni center za orkane (NHC) je napovedal, da se bo Debby zdaj počasi pomikal preko Floride proti severu in nato dosegel Atlantski ocean, kjer naj bi se znova okrepil pred potjo do zvezne države Georgia, ki naj bi jo dosegel v torek zvečer, v četrtek pa še Južno Karolino.

Nad toplimi vodami Mehiškega zaliva je Debby v preteklih dneh dobil veliko moči in iz tropske nevihte prerasel v orkan, nato pa po prihodu na kopno znova oslabel.

Strokovnjaki svarijo, da bi lahko orkan povzročil razmere, ki bi ogrozile življenja ljudi. V nekaterih predelih Floride bi bili lahko valovi visoki tudi tri metre. Zvezni državi Georgia in Južna Karolina bi lahko doživeli "morda zgodovinsko deževje" z obilnimi poplavami. Najbolj sta ogroženi mesti Savannah v Georgii in Charleston v Južni Karolini.

"To bo nevihta vseh neviht. Premika se zelo počasi, a vzhodni obali bo prinesla rekordno količino dežja. Govorimo o katastrofalnih poplavah," je dejal Jamie Rhome, namestnik direktorja ameriškega centra za orkane (NHC).

Orkan je v kopno udaril na severnem delu Floride, imenovanem Big Bend. Foto: AP
Orkan je v kopno udaril na severnem delu Floride, imenovanem Big Bend. Foto: AP

Po poročanju ameriških medijev ima orkan Debby podobne značilnosti kot orkan Harvey, ki je Teksas prizadel avgusta leta 2017. Ko se je pomaknil v notranjost, se je spremenil v tropsko nevihto, vendar je ostal nad zvezno državo in Houstonu prinesel obilno deževje, ki je zahtevalo več kot sto življenj in povzročilo za več kot 120 milijard dolarjev škode.

V treh zveznih državah izredne razmere

Floridski guverner Ron DeSantis je vpoklical 3000 članov nacionalne garde in za večino območij razglasil izredne razmere. Evakuacijo je za zdaj ukazal le za nekaj okrožij. Izredne razmere sta razglasila tudi guvernerja Georgie in Južne Karoline.

Vremenoslovci so napovedali, da lahko v letošnji sezoni orkanov, ki se je začela prvega junija, v Atlantskem oceanu pričakujemo veliko število orkanov, med njimi naj bi jih bilo od štiri do sedem večjih. Če se bo to uresničilo, bo število orkanov večje kot v rekordnem letu 2005, ko sta se pojavila tudi uničujoča orkana Katrina in Rita.

A za zdaj je v Atlantiku nastal le en orkan, Beryl, ki je prizadel karibske otoke in mehiški polotok Jukatan.

Na obalo naplavilo kokain

"Orkan Debby je na plažo na otočju Florida Keys naplavil 25 paketov kokaina," je na družbenem omrežju X sporočil vršilec dolžnosti vodje ameriške mejne patrulje Samuel Briggs II. Mamila, po Briggsovih podatkih vredna več kot milijon dolarjev, je odkril neznanec, ki je o tem obvestil oblasti.

Julija lani je župan mesta Tampa na Floridi v podobnem primeru odkril skoraj 32 kilogramov kokaina, ki ga je na obalo na otočju Florida Keys odplaknila voda, kjer je bil na počitnicah.

Otočje Florida Keys ob jugu Floride je v neposredni bližini številnih karibskih držav, ki služijo kot tranzitno vozlišče za kokain, s katerim se trguje iz Južne Amerike v Evropo in Severno Ameriko, tudi na Florido.