Na otoku Union ni ostala cela skoraj nobena hiša. Foto: Reuters
Na otoku Union ni ostala cela skoraj nobena hiša. Foto: Reuters

Za ta čas neverjetno močna nevihta četrte stopnje s hitrostjo vetra do 240 kilometrov na uro se premika proti Jamajki, potem ko je v torek kot orkan pete stopnje z 265 kilometri na uro presegla julijski rekord, ki ga je leta 2005 s hitrostjo 257 kilometrov na uro dosegel orkan Emily.

Beryl je prvič dosegel kopno v ponedeljek v Grenadi, kjer so umrli trije ljudje, dva človeka sta umrla na severu Venezuele, o po eni smrtni žrtvi pa poročajo še z otoka Sveti Vincenc in Grenadinov.

Na otoku Union v Grenadinskem arhipelagu je bilo "močno poškodovanih ali uničenih" kar 90 odstotkov domov. "Otok je po prihodu Berylja v groznem stanju. Dobesedno je skoraj ves otok brezdomec," je za BBC povedala Katrina Coy, ki je preživela pustošenje orkana po idiličnem karibskem otoku.

"Vse je izgubljeno. Trenutno nimam kje živeti," je dejal ribič in lokalni vodnik Sebastien Sailly, ki je leta 2004 preživel divjanje orkana Ivana, a je bilo to zdaj po njegovih besedah povsem druga raven opustošenja.

Narava ni prizanesla niti otoku Sveta Lucija. Foto: Reuters
Narava ni prizanesla niti otoku Sveta Lucija. Foto: Reuters

Na Jamajki so v pričakovanju orkana, ki s seboj prinaša tudi velike količine padavin, zaprli tri mednarodna letališča. Orkanski vetrovi se bodo do takrat verjetno nekoliko umirili, a bo nevihta predvidoma sprožila več metrov visoke valove.

Temperatura morske gladine v vzhodnem Karibskem morju, kjer je trenutno Beryl, je višja od povprečja za ta letni čas in bolj ustreza temperaturi na vrhuncu sezone orkanov v Atlantiku, kar zagotavlja dovolj energije za izjemno krepitev orkana.

Kot je za Reuters povedal Christopher Rozoff z ameriškega Nacionalnega centra za raziskave ozračja, je globalno segrevanje prispevalo k dvigu temperature v severnem Atlantiku na rekordne vrednosti, pri tem pa toplejše vode povzročajo več izhlapevanja, kar povzroča intenzivnejše orkane z večjimi hitrostmi vetra.

Beryl bo svojo pot predvidoma nadaljevala proti polotoku Jukatan in preostanku vzhodne mehiške obale, kjer bo do konca tedna postopoma izgubila moč in postala tropska nevihta.

Pred pričakovanim približevanjem nevihte v četrtek zvečer je mehiško obrambno ministrstvo sporočilo, da so vojska, letalstvo in nacionalna garda aktivirali protokole za odzivanje v sili v treh zveznih državah Jukatana, pri čemer so odprli 120 zavetišč za ljudi.