Sporočili so, da so v majhni skupnosti nemških potomcev blizu prestolnice Caracas prijeli "tri teroristične plačance", še osem pa v severni obalni zvezni državi Vargas.

Pripadniki venezuelskih posebnih enot v kraju Macuto, kjer naj bi 3. maja po zatrjevanju oblasti prišlo do poskusa vdora v državo. Foto: Reuters
Pripadniki venezuelskih posebnih enot v kraju Macuto, kjer naj bi 3. maja po zatrjevanju oblasti prišlo do poskusa vdora v državo. Foto: Reuters

Skupno so prijeli 45 ljudi zaradi ponesrečenega poskusa vdora, v okviru katerega se je več oboroženih moških izkrcalo v obmorskem kraju Macuto 3. maja, ki je od Caracasa oddaljen slabo uro vožnje. Med poskusom invazije je bilo v spopadih z venezuelskimi varnostnimi silami ubitih osem ljudi, več so jih prijeli.

Med pridržanimi tudi nekdanja ameriška specialca
Med pridržanimi sta tudi dva ameriška državljana Luke Denman in Airan Berry, nekdanja pripadnika ameriških posebnih enot, ki sta delala za podjetje plačancev na Floridi. Vodila naj bi poskus vdora. Obtožena sta terorizma, zarote, trgovine z orožjem in zločinskega združevanja. Grozi jima med 25 in 30 let zapora. 29 Venezuelcev so obtožili zaradi sodelovanja s tujo vlado, pri čemer gre za ZDA in Kolumbijo, ter druga kazniva dejanja, je sodišče sporočilo v petek.

Maduro obtožuje Trumpa, ta vse zanika
Leva vlada venezuelskega predsednika Nicolasa Madura trdi, da so načrtovali ugrabitev Madura, da bi omogočili prihod na oblast vodje opozicije Juana Guaidoja, ki ga ob ZDA še več držav priznava kot začasnega predsednika Venezuele. Maduro je ameriškega predsednika Donalda Trumpa obtožil, da je on tisti, ki je bil "vrhovni poveljnik" ponesrečene operacije, kar pa je Trump zanikal in dodal, da če bi se za to odločil, bi poslal vojsko.

Primerjava z ameriško operacijo v Prašičjem zalivu leta 1961
Maduro je operacijo primerjal z ameriško ponesrečeno akcijo na Kubi leta 1961. Takrat je ameriška obveščevalna agencija Cia organizirala invazijo 1400 kubanskih izseljencev na Kubo za strmoglavljenje komunističnega režima Fidela Castra v Prašičjem zalivu. Kubanske sile so jih zaustavile, tedanji predsednik ZDA John F. Kennedy pa napadalcem ni hotel poslati na pomoč ameriške mornarice.