ZDA so embargo uvedle že leta 1960, leta 1962 pa so še zaostrili obsežne sankcije proti Kubi z namenom poslabšanja razmer za prebivalce do točke, ko bi ti zaradi bede zamenjali komunistično vlado na otoku. Foto: EPA
ZDA so embargo uvedle že leta 1960, leta 1962 pa so še zaostrili obsežne sankcije proti Kubi z namenom poslabšanja razmer za prebivalce do točke, ko bi ti zaradi bede zamenjali komunistično vlado na otoku. Foto: EPA

Kuba to nezavezujočo resolucijo predlaga vsako leto od leta 1992 in vsakič jo potrdi velika večina držav članic ZN-a.

"ZDA nasprotujejo tej resoluciji, a stojimo ob strani kubanskemu ljudstvu in bomo še naprej iskali načine za zagotovitev smiselne podpore njim," je po poročanju Al Džazire dejal predstavnik ZDA John Kelley.

V času otoplitve odnosov med ZDA in Kubo pod takratnim ameriškim predsednikom Barackom Obamo so se ZDA na glasovanju o resoluciji leta 2016 vzdržale, a embarga niso odpravile. Tistega leta je Obama tudi obiskal Havano.

Pod predsednikom Donaldom Trumpom so ZDA znova glasovale proti resoluciji, Trump pa ni le razveljavil večine ukrepov, ki jih je sprejel Obama za izboljšanje odnosov, temveč je embargo še razširil in okrepil.

Sorodna novica "Kube ne bodo nikoli priznali kot demokratične, dokler ne bo kapitalistična"

Demokrat Joe Biden, ki je bil Obamov podpredsednik, je med predsedniško kampanjo leta 2020 sicer govoril o opustitvi Trumpovega kaznovalnega pristopa do Kube, vendar pa njegove politike po prevzemu predsedniškega položaja januarja 2021 ni bistveno spremenil.

"Biden nadaljuje Trumpovo nečloveško politiko največjega pritiska"

Šest desetletij star embargo je namerno dejanje gospodarske vojne z učinki, ki so enakovredni stalni pandemiji ali stalnemu orkanu, je v Generalni skupščini dejal kubanski zunanji minister Bruno Rodríguez.

Dejal je, da je Washington z zaostritvijo embarga, to je storila Trumpova administracija leta 2019, obleganje Kube še stopnjeval in ga popeljal v še krutejšo in nečloveško razsežnost, da bi kubanskim družinam namenoma povzročil čim večjo škodo.

Zunanji minister je ob tej priložnosti pozval Bidna, naj se glede Kube jasno odreče Trumpu. "Zdajšnja ameriška vlada nima lastne politike do Kube. Deluje iz inercije in nadaljuje nečloveško politiko največjega pritiska, ki je bila uvedena v času predsedovanja Donalda Trumpa," je dejal.

Škoda, ki jo je kubansko gospodarstvo utrpelo zaradi embarga v prvih 14 mesecih Bidnove vlade, je znašala 6,35 milijarde dolarjev oziroma več kot 15 milijonov dolarjev na dan, je dejal Rodríguez.