Nekateri izmed prijetih osumljencev za atentat. Foto: EPA
Nekateri izmed prijetih osumljencev za atentat. Foto: EPA

Kot je dodal, je tri kolumbijske napadalce policija ubila, osem pa jih je še na begu. 15 Kolumbijcev in dva Američana so že aretirali.

Tajvansko veleposlaništvo v Port-au-Princeu je sporočilo, da je 11 osumljenih napadalcev na begu pred policijo vdrlo na ozemlje veleposlaništva. Varnostniki so takoj poklicali policijo, ki je osumljence prijela.

Policija je v četrtek pred mediji pokazala nekaj aretiranih osumljencev, orožje in kolumbijske potne liste. Načelnik policije je zagotovil, da bodo ujeli tudi tistih osem, ki so še na begu.

Bogotá potrdila: Med prijetimi nekdanji kolumbijski vojaki

Obrambni minister Haitija Diego Molano je dejal, da je bilo najmanj šest napadalcev nekdanjih kolumbijskih vojakov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kolumbijska vlada je potrdila, da je med prijetimi šest nekdanjih pripadnikov kolumbijske vojske, in Haitiju obljubila pomoč pri preiskavi, poroča BBC.

Ameriško zunanje ministrstvo medtem v četrtek ni mogel potrditi, da sta bila med napadalci dva državljana ZDA, tiskovni predstavnik ministrstva Ned Price pa je potrdil, da je Haiti zaprosil ZDA za pomoč pri preiskavi.

Haitijski veleposlanik v ZDA Bocchit Edmond je povedal, da so bili napadalci poklicni plačanci, ki so se preoblekli v agente ameriške agencije za boj proti mamilom (DEA) in so med napadom govorili špansko ter angleško.

BBC poroča, da ni še jasno, kdo je organiziral napad ali kaj je bil nagib zanj. Začasni premier Claude Joseph je dejal, da je bil 53-letni predsednik tarča atentata, ker se je bojeval proti "oligarhom" v državi.

O umoru je v četrtek za zaprtimi vrati razpravljal Varnostni svet ZN-a, ki pa ni sprejel nobene odločitve. Posebna odposlanka ZN-a za Haiti Helen La Lime je v Port-au-Princu povedala, da je Haiti zaprosil ZN za dodatno varnostno pomoč.

V državi veljajo izredne razmere.

Orožje in oprema, ki jo je na lovu za osumljenci zasegla policija. Foto: Reuters
Orožje in oprema, ki jo je na lovu za osumljenci zasegla policija. Foto: Reuters

Moïseja so napadalci ustrelili in ubili na njegovem domu v bližini prestolnice Port-au-Prince v sredo malo po polnoči po krajevnem času. V napadu je bila ranjena tudi predsednikova žena Martine Moïse, ki je zdaj na zdravljenju v Miamiju v ZDA.

Na Haitiju sta razglašena dva tedna žalovanja za ubitim predsednikom, v glavnem mestu pa so zaprti lokali, banke, trgovine in bencinske črpalke. Zaprto je bilo tudi letališče, ki naj bi se danes spet odprlo.

Kdo naj vodi državo?

Ni jasno, kdo naj bi vodil državo. Po ustavi bi moral biti to predsednik ustavnega sodišča, a je nedavno umrl zaradi covida-19. Naslednji v vrsti je premier, a tudi glede tega, kdo je premier, obstajajo nejasnosti.

Claude Joseph bi se moral v prihodnjih dneh posloviti s položaja, saj ga je Moïse odstavil in mu že našel zamenjavo. Joseph trdi, da je na oblasti on, Ariel Henry, ki je bil predviden, da ga zamenja, pa je bil že imenovan, a še ni prisegel.

ZN je sicer sporočil, naj državo do parlamentarnih in predsedniških volitev, predvidenih konec septembra, vodi Joseph.

Atentatorji kolumbijski in ameriški državljani