Orkan Ernesto bo v soboto predvidoma dosegel Bermude. Foto: Reuters
Orkan Ernesto bo v soboto predvidoma dosegel Bermude. Foto: Reuters

Po podatkih podjetja LUMA Energy, glavnega dobavitelja električne energije na karibskem otoku, je v Portoriku brez električne energije več kot 725.000 domov in podjetij od skupno približno 1,5 milijona odjemalcev.

Predsednik podjetja Juan Saca je dejal, da ne more natančno opredeliti obsega škode na sistemu in koliko časa bo potrebno za ponovno vzpostavitev oskrbe z električno energijo. Povedal je, da je na terenu več kot 1500 zaposlenih.

Portoriško električno omrežje so vremenske razmere že večkrat huje prizadele. Leta 2022 je orkan Fiona kar za mesec dni prekinil dobavo električne energije približno 80 odstotkom gospodinjstev in podjetij na otoku. Pet let prej sta orkana Irma in Maria uničila električno omrežje otoka in na nekaterih območjih povzročila izpade, ki so trajali skoraj eno leto.

Od hurikana Fiona je ameriški kongres odobril eno milijardo dolarjev za posodobitev in stabilizacijo omrežja v Portoriku.

Hud udarec za kmetijstvo

Ernesto, ki je peta poimenovana atlantska nevihta v tej sezoni, naj bi se do sobote približal britanskemu otočju Bermudi. Ameriški državni urad za orkane (NHC) poroča, da bi v prihodnjih 48 urah orkan lahko dosegel tretjo stopnjo.

V sredo popoldne je bil Ernesto približno 350 kilometrov severozahodno od portoriške prestolnice San Juan in se je pomikal severozahodu. NHC je sporočil, da so sunki vetrov dosegali hitrosti do 140 kilometrov na uro.

Opozorila pred nevihto so v sredo popoldne ukinili za Deviške otoke, Portoriko in bližnje otoke, vendar lahko tam do konca dneva še pričakujejo sunkovite vetrove.

Nevihta se šteje za orkan, ko njeni trajni vetrovi dosežejo hitrost 119 kilometrov na uro. V večjem orkanu kategorije 3 ali več veter dosega hitrosti vsaj 179 kilometrov na uro.

Čeprav uradnega poročila o škodi še ni bilo, bi lahko kmetijstvo v Portoriku utrpelo hud udarec. Kmetijski minister Ramon Gonzlez Beiro je dejal, da so poplave ponekod povzročile škodo na plantažah banan, pričakujejo pa tudi izgube pri pridelavi kave in večine zelenjavnih pridelkov.

Letošnja sezona orkanov bo po pričakovanjih zelo intenzivna. Orkan prve kategorije Debby je prejšnji teden prizadel zalivsko obalo Floride, nato pa nekatere dele Karoline namočil z do 60 centimetrov dežja.

Orkan Beryl, prvi v tej sezoni, je bil najzgodnejši orkan kategorije 5 v zgodovini Atlantika. Prejšnji mesec je zajel Karibe in zalivsko obalo Teksasa, umrlo je več deset ljudi, povzročil pa je za približno šest milijard dolarjev škode.