Interpol je v operaciji onemogočil tudi okoli 20 kriminalnih združb. Foto: Reuters
Interpol je v operaciji onemogočil tudi okoli 20 kriminalnih združb. Foto: Reuters

Mednarodna operacija Trigger IX je v 15 državah Latinske Amerike potekala od 12. marca do 2. aprila. Tarča so bile glavne tihotapske poti in skupine organiziranega kriminala. Po poročanju Reutersa gre za največjo operacijo proti nezakonitemu orožju v Latinski Ameriki doslej.

Policija je poleg orožja zasegla tudi 203 tone kokaina in drugih mamil v vrednosti 5,7 milijarde ameriških dolarjev (okoli 5,2 milijarde evrov).

"Dejstvo, da je operacija, usmerjena proti nezakonitemu strelnemu orožju, privedla do tako velikega zasega mamil, je še en dokaz, da so ti zločini med seboj prepleteni," je komentiral generalni sekretar Interpola Jürgen Stock.

Policijske enote od Mehike na severu do Argentine na jugu so si pod okriljem Interpola izmenjale informacije in zaznale tudi vrsto drugih kriminalnih dejavnosti, kot so korupcija, prevare, trgovina z ljudmi, okoljski zločini in terorizem.

Onemogočili tudi Balkanski kartel

Med operacijo so onemogočili tudi 20 organiziranih kriminalnih združb, med njimi Balkanski kartel, First Capital Command (PCC) in Mara Salvatruch, ki so bile vpletene v trgovino s strelnim orožjem. V Paragvaju so rešili enajst ljudi, ko so razbili mrežo trgovine z ljudmi.

Na podlagi operacije so sprožili okoli 30 preiskav, oblasti pa so odkrile 15 novih načinov delovanja za nezakonito proizvodnjo, trgovino in skrivanje strelnega orožja, so še zapisali na spletni strani Interpola.

Operacija je potekala v Argentini, Boliviji, Braziliji, Čilu, Kolumbiji, Kostariki, Ekvadorju, Salvadorju, Gvatemali, Hondurasu, Mehiki, Panami, Paragvaju, Peruju in Urugvaju.

Mehika toži ameriške proizvajalce orožja

Mehika je marca s podporo 16 ameriških zveznih držav in več karibskih držav vložila civilno tožbo proti ameriškim proizvajalcem orožja, ki jih krivi za omogočanje nezakonite trgovine.

Po podatkih ameriške agencije za nadzor orožja ATF več kot polovica "kriminalnega orožja", ki ga najdejo in izsledijo v Srednji Ameriki, izvira iz ZDA. V Mehiki ta odstotek znaša okoli 70 odstotkov, na Karibih pa okoli 80 odstotkov.