John Durham. Foto: Reuters
John Durham. Foto: Reuters

V 306-stranskem poročilu je Durham, ki ga je imenoval pravosodni minister William Barr v času Trumpove vlade leta 2019, ugotovil, da je FBI-jevi preiskavi manjkalo "analitične doslednosti".

Zapisal je, da FBI ni imel "dejanskih dokazov" o tajnem dogovarjanju med Trumpovo predsedniško kampanjo in Rusijo, preden je urad sprožil svojo preiskavo, poroča BBC.

Durham je FBI obtožil ukrepanja na podlagi "neobdelanih, neanaliziranih in nepotrjenih obveščevalnih podatkov".

Urad naj bi v teku preiskave tudi večkrat zanemaril informacije, ki so spodkopavale njeno prvotno premiso.

Poročilo tudi ugotavlja precejšnje razlike v načinu, kako je FBI vodil preiskavo o Trumpu v primerjavi z drugimi občutljivimi preiskavami, vključno s preiskavo o Trumpovi protikandidatki leta 2016 Hillary Clinton.

Durham je denimo ugotovil, da so Clinton in drugi prejeli "obrambna obvestila" od FBI-ja glede ljudi, ki bi lahko bili tarče delovanja tujih držav, medtem ko Trump takšnega opozorila ni prejel.

FBI je preiskoval domnevne povezave med Trumpovo kampanjo in Rusijo leta 2016, a zarote ni ugotovil. Foto: Reuters
FBI je preiskoval domnevne povezave med Trumpovo kampanjo in Rusijo leta 2016, a zarote ni ugotovil. Foto: Reuters

Njegova štiriletna preiskava je pripeljala do treh pregonov. FBI-jev tožilec je priznal, da je prirejal dokaze med prošnjo za dovoljenje za prisluškovanje nekdanjemu predstavniku Trumpove kampanje, v dveh preostalih primerih pa sta bila obtoženca oproščena laganja FBI-ju.

BBC še piše, da Durhamovo poročilo vendarle ni predstavilo prelomnih razkritij ali pripeljalo do pregonov, ki so jih po preiskavi pričakovali Trumpovi zavezniki.

Trump: Ameriška javnost je bila prevarana

Trump je v odzivu na Durhamovo poročilo sporočil, da to kaže, da je bila ameriška javnost "prevarana". Poudaril je ugotovitve poročila, da FBI sploh ni imel dovolj dokazov za sprožitev preiskave.

Lani je Trump dejal, da meni, da bo Durhamovo poročilo dokazalo "res slabe, zlobne, nezakonite in neustavne" dejavnosti ter "razkrilo korupcijo v obsegu, kakršnega še nismo videli v naši državi".

FBI: Izvedli smo popravne ukrepe

FBI je medtem sporočil, da so že izvedli več deset popravnih ukrepov. Dodali so, da "če bi te reforme veljale leta 2016, bi lahko preprečili napake, ugotovljene v poročilu".

Zvezni preiskovalni urad je preiskoval domnevne povezave med Trumpovo kampanjo in Rusijo, preiskavo pa je vodil posebni preiskovalec Robert Mueller.

Pripeljala je do več kazenskih pregonov zoper člane Trumpove kampanje in Trumpove sodelavce, ni pa ugotovila zarote kampanje in Rusije z namenom vplivanja na predsedniške volitve.