Foto: AP
Foto: AP

Najnovejša Reutersova anketa kaže, da 54 odstotkov Američanov ne podpira Bidnovega vodenja države v času, ko se ZDA spopadajo z visoko inflacijo, ruska invazija v Ukrajini pa je v osredje postavila tudi geopolitične strahove.

Bidnu je v primerjavi s tednom dni poprej priljubljenost padla še za tri odstotne točke in je zdaj povsem izenačena s podporo, ki jo je na isti točki svojega predsednikovanja užival Bidnov republikanski predhodnik Donald Trump.

Najnižja podpora, ki jo je užival Trump, je bila sicer 33 odstotkov, in sicer decembra 2017, leto dni po izvolitvi.

Vprašani v raziskavi so na vprašanje, zaradi česa so najbolj zaskrbljeni, na prvo mesto postavili gospodarstvo, sledijo vojna in konflikti v tujini.

Prvi padec zaradi covida in Afganistana

Bidnu je podpora začela padati sredi avgusta, ko je v ZDA začelo strmo naraščati število smrti, povezanih s covidom-19, v Afganistanu pa je po umiku ameriških sil iz države zavladal kaos.

79-letni demokratski predsednik je po skrajno polarizirajočem Trumpovem predsednikovanju skušal ublažiti razgrete politične strasti, a kot kažejo raziskave, mu prav najbolje ni uspelo povezati razklanega naroda.

Medtem ko 77 odstotkov demokratskih volivcev njegovo delo ocenjuje pozitivno, je takih med republikanci samo 10 odstotkov, med neodvisnimi volivci pa 27 odstotkov.

Demokrati imajo trenutno skrajno minimalno večino v predstavniškem domu in senatu – če izgubijo katero koli od večin, bi to zadalo hud udarec Bidnu in njegovemu programu.