V Kanadi večina prebivalstva cepilne potne liste podpira. Foto: EPA
V Kanadi večina prebivalstva cepilne potne liste podpira. Foto: EPA

Minister za medvladne zadeve Dominic LeBlanc je dejal, da bodo obvezno cepljenje za javne uslužbence uvedli še letos in da pričakuje od korporacij v lasti zvezne vlade in drugih zvezno reguliranih delodajalcev, da potezi sledijo.

"Od državnih služb pričakujemo, da bodo upoštevale to obvezno zahtevo," je dejal LeBlanc na tiskovni konferenci. "To je najboljši način, da naredimo konec pandemiji in omogočimo varno ponovno odpiranje gospodarstva.”

Nekateri se iz zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti ‒ za take primere bo še vedno veljalo obvezno testiranje. V Kanadi je sicer polno cepljenih dobrih 63 odstotkov prebivalstva.

Kot je poudaril LeBlanc, je zvezna vlada največji delodajalec v državi, vladna dolžnost pa je, da zagotovi varnost svojih uslužbencev in tistih, ki jim služijo.

Kanada se za prišleke iz Evrope odpira šele septembra. Foto: EPA
Kanada se za prišleke iz Evrope odpira šele septembra. Foto: EPA

Na letalo samo cepljeni

Minister za transport Omar Alghabra pa je napovedal, da bodo morali biti cepljeni tudi zaposleni v zračnem, železniškem in pomorskem prometu, ob tem pa bodo uvedli obvezno cepljenje tudi za določene potnike.

“To vključuje vse potnike na potniških letalih, potnike na medprovincialnih vlakih in potnike na večjih plovilih z nastanitvijo, kot so ladje za križarjenje," je dejal Alghabra.

Vladna zahteva po obveznem cepljenju bi se lahko izkazala za problematično, ko se volivci septembra podajo na volitve, poroča Al Jazeera. Medtem ko velika večina tistih, ki podpirajo vladajoče Liberalce, podpira tudi cepilne potne liste, jim tretjina konservativnih volivcev nasprotuje, je pokazala nedavna anketa.

Čeprav cepljenje proti covidu-19 uradno ni obvezno, cepiva pa imajo še vedno zgolj dovoljenje za izredno uporabo, pa je vrsta držav na lastno pest uvedla obvezno cepljenje za zaposlene v zdravstvu, nekatere pa zahtevajo cepilni potni list tudi za vstop v določene javne prostore, kot so bari in telovadnice.

Kanada je po več kot letu dni 9. avgusta odprla svoje meje za cepljene Američane, od 7. septembra dalje pa naj bi odprla meje tudi za vse druge polno cepljene mednarodne potnike ‒ pod pogojem, da epidemiološke razmere to dopuščajo in da so prišleki cepljeni s cepivom, ki je v Kanadi odobreno.