Vsi prisotni poslanci in poslanke so predlog ustave podprli. Foto: Reuters
Vsi prisotni poslanci in poslanke so predlog ustave podprli. Foto: Reuters

Za predlog ustave je glasovalo 583 od 602 poslancev, poročanje glasila kubanske vladajoče komunistične partije Granma povzema nemška tiskovna agencija DPA. Pri manjkajočih 19 glasovih je šlo po navedbah DPA-ja za poslance, ki so bili s seje odsotni.

Naslednji korak pri potrjevanju nove ustave je referendum, ki bo na karibskem otoku predvidoma potekal 24. februarja.

V primerjavi s staro ustavo je najpomembnejša sprememba v novem dokumentu ta, da ne omenja več komunistične družbe, čeprav še naprej poudarja socialistično naravo političnega sistema in vodilno vlogo komunistične partije. Predlog potrjuje tudi "napredovanje v smeri komunizma".

Nova ustava ob tem prepoznava tudi pravico do zasebne lastnine, vlogo trga in pomen tujih investicij. V zadnjem desetletju se je na Kubi razširilo zasebno podjetništvo. Predlog ustave za razliko od prejšnjega osnutka, ki je kopičenje premoženja prepovedal, določa le, da ga mora država regulirati.

Omejitve za položaj predsednika

Predlog predvideva uveljavitev starostne meje za položaj predsednika in omejuje število mandatov. Kubi sta skoraj šest desetletij sicer vladala revolucionarni voditelj Fidel Castro in nato njegov brat Raúl. Nova ustava bo vpeljala tudi položaj predsednika vlade.

"Ta proces je resničen in izjemen prikaz izvajanja oblasti ljudstva in s tem participativne in demokratične narave našega političnega sistema," je v nagovoru skupščine dejal predsednik Miguel Díaz-Canel.

Predlog namreč vključuje na stotine sicer majhnih sprememb, ki jih je glede julija objavljenega osnutka v trimesečni javni razpravi predlagalo prebivalstvo.

Besedilo predloga ustave, ki ima 229 členov, sicer še ni razdeljeno javnosti, poroča Reuters.

Kubanci na enem izmed javnih srečanj na temo nove ustave. Foto: Reuters
Kubanci na enem izmed javnih srečanj na temo nove ustave. Foto: Reuters

Odprta vrata za istospolne poroke

Tik pred odločanjem v parlamentu so iz osnutka med drugim umaknili člen, ki prepoznava zakon kot zvezo dveh ljudi namesto kot zvezo med moškim in žensko, kot piše v ustavi iz leta 1976. Novi predlog na splošno črta definicijo zakona, s čimer pa odpira možnost za uvedbo istospolnih porok, čeravno brez simbolične podpore na ravni ustave.

Vlada je sicer napovedala spremembe družinskega zakonika, o katerem se bo prav tako odločalo na referendumu, predvidoma čez dve leti.

Kritiki: Ni se razpravljalo o temeljih sistema

Kritiki medtem pravijo, da razprava ni potekala o temeljih kubanskega sistema in da je vlada zgolj vključila predloge, ki jih je sama hotela. Nekateri že pozivajo h glasovanju proti predlogu na referendumu.

Aktualna ustava izvira iz leta 1976, spremenjena pa je bila leta 1992 in 2002.