Foto: AP
Foto: AP

Ob obletnici je ameriški predsednik Joe Biden v petek podpisal izvršni ukaz, s katerim želi Američankam olajšati dostop do kontracepcijskih sredstev.

Potem ko je ob odločitvi vrhovnega sodišča lani podpisal izvršni ukaz o omogočanju dostopa do splava, je Biden tokrat podpisal ukaz o olajšanju dostopa do kontracepcijskih sredstev.

Konservativna Amerika se namreč ne ustavlja pri splavu, za številne je sporno kakršno koli načrtovanje nosečnosti. Vrhovi sodnik Clarence Thomas pa je že lani pozval k premisleku precedenčnega primera iz leta 1965, ki omogoča oz. dovoljuje kontracepcijo.

"Američani ne bodo mirno dovolili, da jim sodišče odvzame tako temeljno pravico. Borili se bomo za ponovno vzpostavitev pravice do splava in jo enkrat za vselej uzakonili. Storili bomo to. Ne bomo dovolili, da najintimnejše odločitve padejo v roke politikov namesto samih žensk in njihovih zdravnikov. Sodišče je mislilo, da bomo vsi drugi ostali tiho," je dejal Biden.

Američanke še naprej protestirajo za pravico do splava. Foto: AP
Američanke še naprej protestirajo za pravico do splava. Foto: AP

14 zveznih držav je tako skoraj popolnoma prepovedalo splave, ponekod so sodišča ustavila uresničevanje teh zakonov, ponekod je splav dovoljen do šestega, 12. ali 15. tedna nosečnosti, spet v drugih zveznih državah pa so se odločili pravico do splava dodatno zaščititi.

Večina Američanov splav podpira

Obenem so začeli odpirati nove klinike za splave tam, kjer je to dovoljeno, saj je pritisk pacientk, ki morajo zdaj potovati, velik. Nekatere države, kot je Misuri, prepovedujejo celo, da bi ženske odšle v drugo zvezno državo opravit poseg, Teksas pa je sprožil polemike, ker je prepovedal eno izmed tablet za povzročitev splava, ki je sicer v široki uporabi že 20 let.

Čeprav 61 odstotkov Američanov pravico do splava podpira, Republikanska stranka vztraja pri cilju nacionalne prepovedi splava, kar tako spet napoveduje, da bo to volilna tema. Čeprav nasprotniki splava izpostavljajo moralne in etične pomisleke, je dejstvo, da umik te pravice povzroča stiske zlasti žensk iz nižjih družbenih slojev in manjšinskih skupin.

Ponekod je začelo primanjkovati ginekologov, ki se zaradi restriktivne in zapletene zakonodaje bojijo opravljati poklic. Čeprav ni enotne statistike, naj bi začelo naraščati število nezakonitih, neprofesionalno opravljenih splavov. ZDA pa imajo že tako najvišji delež smrti ob porodu oz. zapletih med nosečnostjo med razvitimi državami sveta.