McCarthy je za izvolitev potreboval največ krogov glasovanja vse od 19. stoletja. Najdaljše volitve v zgodovini so bile za predsednika 34. kongresa leta 1855, ko je šele po dveh mesecih in 133 krogih glasovanja zmagal republikanec Nathaniel Banks iz Massachusettsa. Foto: EPA
McCarthy je za izvolitev potreboval največ krogov glasovanja vse od 19. stoletja. Najdaljše volitve v zgodovini so bile za predsednika 34. kongresa leta 1855, ko je šele po dveh mesecih in 133 krogih glasovanja zmagal republikanec Nathaniel Banks iz Massachusettsa. Foto: EPA

57-letni McCarthy je v 15. krogu volitev dobil 216 glasov, demokrat Hakeem Jeffries jih je kot vedno dobil 212, šest republikancev pa je glasovalo "prisoten", s čimer so McCarthyju odrekli podporo. Volilo je 434 poslank in poslancev, veljavnih glasovnic je bilo 428 in McCarthy je za zmago potreboval 216 glasov, ravno toliko kot jih je dobil.

"Kevin McCarthy je dobil večino glasov in je izvoljen za predsednika predstavniškega doma kongresa," je dejala referentka predstavniškega doma Cherly Johnson, ki je v pomanjkanju predsednika predstavniškega doma od torka vodila postopek. Republikanci so nato vstali, ploskali in skandirali: "ZDA, ZDA, ZDA."

McCarthy je potem zaprisegel vse člane predstavniškega doma za mandat, ki traja dve leti, nakar je bilo na vrsti potrjevanje pravilnika oziroma poslovnika za naslednji dve leti.

Kevin McCarthy bo zaradi oslabljenega položaja težje dosegal dogovore z demokrati, ki imajo večino v senatu. Foto: EPA
Kevin McCarthy bo zaradi oslabljenega položaja težje dosegal dogovore z demokrati, ki imajo večino v senatu. Foto: EPA

Po svoji potrditvi je McCarthy na Twitterju zapisal: "Upam, da je po tem tednu ena stvar jasna: Nikoli se ne bom predal. In nikoli se ne bom predal za vas, ameriško ljudstvo."

McCarthyju je čestital predsednik Joe Biden, ki je dejal, da se veseli sodelovanja z republikanci. "Ameriško ljudstvo pričakuje od svojih voditeljev, da vladajo tako, da postavijo njihove potrebe pred vse ostalo, in to moramo storiti zdaj," je dejal.

Drama pred zadnjim krogom

Zadnjemu glasovanju je sicer predhodila drama, saj je prišlo do prerivanja med kongresniki. Med 14. glasovanjem se je republikanski kongresnik Matt Gaetz vzdržal, kar je sprožilo prerivanje, v katerem so morali republikanskega kolega Mika Rogersa odvleči stran.

Gaetz namreč ni hotel podpreti McCarthyja niti po tem, ko je ta pristopil k njemu in ga vprašal, kako naj ga prepriča, da ga podpre. Gaetz ga je zavrnil, McCarthy je šel stran, Rogers pa je planil proti Gatzu in so ga morali na silo potegniti stran.

Gaetz je potem sedel poleg kolegice iz Kolorada Lauren Boebert, ki je prav tako glasovala kot "prisotna". Okrog njiju so se vrteli podporniki McCarthyja in pritiskali nanju, naj si premislita. V 15. krogu je Gaetz po dogovoru z McCarthyjem vendarle glasoval zanj.

McCarthyjeva zmaga v šele 15. krogu je pomenila konec najbolj kaotičnega delovanja kongresa v 160 letih, obenem pa nakazuje težave, ki jih bo novi predsednik imel pri vodenju šibke in močno polarizirane republikanske večine v predstavniškem domu kongresa.

McCarthy se je rodil 26. januarja 1965 v kalifornijskem Bakersfieldu. Po izobrazbi je ekonomist, leta 2002 je bil izvoljen v državni kongres Kalifornije, v zvezni kongres pa je bil prvič izvoljen leta 2006. Že v drugem mandatu je postal del vodstva stranke v predstavniškem domu, leta 2011 pa so ga republikanci izbrali na položaj pristojnega za glasovalno disciplino stranke, kar je tretji najpomembnejši položaj v hierarhiji.

Avgusta leta 2014 se je povzpel na drugi najpomembnejši položaj vodje večine. Predstavniški dom kongresa je takrat vodil Paul Ryan in po njegovi upokojitvi, potem ko so republikanci leta 2018 izgubili večino, je postal vodja manjšine.

McCarthy je na vrhu ostal predvsem zaradi tega, ker je podpiral Trumpa. Po predsedniških volitvah je javno podprl Trumpove navedbe o volilnih prevarah in sodeloval v prizadevanjih za spreobrnitev izida volitev. Vendar pa je potem le obsodil napad Trumpovih privržencev na kongres 6. januarja 2021.

McCarthy bo odvisen od radikalnejših republikancev

Položaj predsednika doma bo sicer v tem mandatu močno oslabljen, saj je McCarthy sprejel zahtevo dela republikancev, ki so mu nasprotovali, da lahko h glasovanju o njegovi odstavitvi pozove kateri koli poslanec oziroma poslanka.

McCarthy je med drugim privolil, da poslanski skupini Svoboda, v kateri so podporniki Donalda Trumpa, ki zanikajo izid predsedniških volitev 2020, zagotovi večji vpliv pri odločanju o tem, kateri zakonski predlogi se bodo uvrstili na glasovanje.

McCarthy je bil v popuščanje radikalnejšim republikancem prisiljen, saj imajo republikanci po novembrskih vmesnih volitvah le šibko večino. Imajo 222 sedežev, medtem ko jih imajo demokrati 212, zato so kongresniki iz vrst republikancev, ki so nasprotovali McCarthyju, dobili večjo moč.

Oslabljena moč McCarthyja bi lahko v prihodnjih mesecih pripeljala do novih zapletov, še posebej pri potrjevanju dodatnega zadolževanja ZDA. Poslanska skupina Svobode bo lahko na primer poleti blokirala potrebno povišanje dovoljene meje javnega dolga, ki zdaj znaša 31.400 milijard dolarjev, in ZDA pahnila v plačilno nesposobnost.

V preteklem desetletju so republikanci večkrat povzročili prenehanje delovanja vlade zaradi zahtev po ostrejšem krčenju javne porabe.

Težave bodo tudi s sprejemanjem proračuna za leto 2024. Proračun za letošnje leto je bil sprejet konec lanskega leta.

Bolj skrajni republikanci so dvomili o McCarthyjevi sposobnosti pogajanj s predsednikom ZDA Joejem Bidnom, katerega demokrati nadzirajo senat, glede tega vprašanja.

Demokrati medtem opozarjajo, da bi lahko McCarthyjevo popuščanje uporniškim republikancem vodilo v ostre reze pri priljubljenih socialnih programih, kot sta socialna pomoč in zdravstveno zavarovanje za starejše Američane.

McCarthy je v okviru popuščanja radikalnejšim republikancem tudi ponudil mesta v vplivnih odborih.

McCarthy vendarle predsednik predstavniškega doma