Nekateri kadilci so pred sprejetjem zakona zunaj pokadili še zadnjo cigareto. Foto: Reuters
Nekateri kadilci so pred sprejetjem zakona zunaj pokadili še zadnjo cigareto. Foto: Reuters

Oblasti so zakon sprejele v letu 2021, zdaj pa je začel veljati. Kot piše BBC, so tudi nekatere druge latinskoameriške države sprejele zakonodajo, ki uvaja javna mesta brez kajenja, a mehiški zakon naj bi bil najstrožji ne le med vsemi državami Severne in Južne Amerike, ampak kar na svetu.

V Mehiki je do zdaj veljal protikadilski zakon, sprejet leta 2008, ki je zahteval določena območja brez kajenja v barih, restavracijah in na delovnih mestih. Zdaj veljavni zakon pa je kajenje prepovedal na čisto vseh javnih krajih, kar poleg lokalov in delovnih mest vključuje tudi parke, plaže, hotele in pisarne. Obenem so prepovedana oglaševanje, promoviranje in pokroviteljstvo tobačnih izdelkov, kar pomeni, da cigaret ne sme biti na vidnem mestu niti v trgovinah. Strožja zakonodaja velja tudi za elektronske cigarete, še posebej v notranjih prostorih.

Panameriška zdravstvena organizacija je zakonodajo pozdravila in pohvalila mehiško vlado za tako odločno ukrepanje. Organizacija je ob tem opozorila, da je uporaba tobaka najbolj razširjen vzrok smrti na svetu, ki se ga da preprečiti, saj v Amerikah zahteva skoraj milijon smrti na leto – tako zaradi kajenja kot izpostavljenosti cigaretnemu dimu.

Vprašljiv nadzor zakona

Nekateri kadilci v Mehiki pa so ogorčeni, saj menijo, da je zakon preveč strog. Opozarjajo, da bodo lahko kadili tako rekoč le še v svojih domovih ali v zasebnih prostorih. Nekateri pa dvomijo o tem, da bodo oblasti lahko učinkovito nadzirale spoštovanje pravil. Opozarjajo tudi, da bodo številni policisti raje, kot da bi pisali kazni za kajenje na javnih krajih, sprejeli podkupnine.