Predlog zakona o legalizaciji marihuane je za zdaj obtičal v kongresu. Foto: EPA
Predlog zakona o legalizaciji marihuane je za zdaj obtičal v kongresu. Foto: EPA

Z osmimi glasovi za in tremi proti je sodišče odločilo, da lahko odrasli zaprosijo za dovoljenje za gojenje in uživanje njihove lastne marihuane. Kajenje v javnosti ali pred otroki pa je prepovedano.

Do razsodbe, ki ne omenja prodaje marihuane, je prišlo, potem ko se je v kongresu zataknil predlog o legalizaciji marihuane.

Predsednik vrhovnega sodišča Arturo Zaldívar je dan sprejetja razsodbe označil za "zgodovinskega za svoboščine", poroča BBC.

Nekatere organizacije medtem opozarjajo, da odločitev sodišča ne bo takoj povzročila večjih sprememb.

Nevladna organizacija Mehika, združena proti zločinu je sporočila, da sodišče "ni dekriminaliziralo dejavnosti, potrebnih za uživanje", kot sta posest in prevoz.

Spodnji dom mehiškega kongresa je marca potrdil predlog zakona, ki bi legaliziral rekreativno uporabo marihuane, a ga mora potrditi še senat.

Predlog določa, da bi lahko uporabniki z dovoljenjem imeli s seboj do 28 gramov marihuane in doma gojili do osem rastlin za osebno rabo. Trenutno je nezakonito s seboj imeti več kot pet gramov.

Zagovorniki legalizacije marihuane upajo, da bi ta lahko vodila k zmanjšanju nasilja, povezanega z nezakonito trgovino z mamili, zaradi katerega v državi vsako leto umre na tisoče ljudi.